Otvoreno pismo CMS-a i inicijative Dobrodošli! premijeru Plenkoviću zbog odgovora Vlade o postupanju prema izbjeglicama

Large_drzavna-granica

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli izražavaju neslaganje s odgovorom Vlade i smatraju netočnim pojedine navode u odgovoru Vlade i Ministarstva unutarnjih poslova na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Peđe Grbina u vezi s postupanjem hrvatskih policajaca prema izbjeglicama.

Vladini navodi i insinuacije kako Pojedine nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, čiji je cilj omogućiti transfer što većeg broja nezakonitih migranata u druge države članice Europske unije vrše pritisak na hrvatsku policiju zbog toga što poduzima propisane mjere za čije je provođenje nadležna, a pojedini mediji tendenciozno prenose njihove kritike su potpuno u suprotnosti sa standardima civilnog društva.

U odgovoru Vlade manipulira se zahtjevom za sigurne i legalne puteve dolaska izbjeglica, a kako bi se javno ocrnio i eventualno kriminalizirao rad organizacija civilnog društva, što ne samo da nije standard komunikacije Vlade u jednoj demokratskoj državi, nego je i pritisak koji se vrši na organizacije civilnog društva da odustanu od svoje vizije, što je prokušana metoda neliberalnih režima.

Uloga civilnog društva je da bude kritična i upozorava na kršenja ljudskih prava te ovakvi i slični pokušaji da se diskvalificiraju kako organizacije civilnog društva, tako i izbjeglice je samo blijedi pokušaj da se time skrene pozornost sa stvarnih problema, postupaka i politika na koje se upozorava, i koje su već donijele svoje žrtve, među kojima je i djevojčica Madina, koja je krajem 2017. smrtno stradala na srpsko-hrvatskoj granici. Umjesto paušalnih optužbi koje upućuje, očekujemo da MUP transparentno komunicira sva svoja saznanja oko slučajeva koji su prijavljeni.

Također, pitamo Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova kako definiraju “migrantski val”, koji navode u svom očitovanju, kada kažu “Osobama iz migrantskog vala nije cilj ostvarivanje međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, nego prolazak kroz Republiku Hrvatsku i odlazak u druge države članice Europske unije.”, što taj izraz znači i koje osobe se smatraju dijelom toga?  Naime, u  nacionalnom i međunarodnom zakonodavstvu se spominju kategorije poput “države porijekla” i “države uobičajenog boravka” kao relevantne za procjenu osnovanosti nečijeg zahtjeva za zaštitu, a kolokvijalni izrazi poput “migrantskog vala” nisu dio zakonodavnog okvira te je skandalozno da se pitanje migracija određuje na tako paušalnoj razini, kao što se čini u ovom Vladinom odgovoru.

Također, Vlada navodi kako je “za očekivati je da se na razne načine pokušava onemogućiti efikasnost postupanja hrvatske policije na zaštiti državne granice te se u tom smislu ne može isključiti niti davanje lažnih svjedočanstava.”  Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli, a vjerujemo ni druge organizacije koje su upozoravale na svjedočanstva izbjeglica o nasilju na hrvatskim granicama, kao i tražile istrage i odgovore na takve zahtjeve za poštivanjem zakonodavstva i moralnih i humanih uzusa ponašanja ne smatra onemogućavanjem efikasnosti postupanjai snažno se protivi takvoj klasifikaciji.

Odnosno, ako je kršenje prava izbjeglica te posvjedočeno nasilje “omogućavanje efikasnog postupanja” naravno da ćemo ustrajati na borbi protiv takvog postupanja.

Posao organizacija civilnog društva nije provedba istraga, za to organizacije nemaju nadležnost niti kapacitete, no zato smatramo da bi institucije trebale raditi poslove koje su im u nadležnosti, a ne optuživati ljude zbog prijave nepropisnih ponašanja zaposlenika institucija. U krajnjem slučaju dužnost svakoga je prijaviti sumnju na kazneno djelo.

Također, ponavljamo, pristup teritoriju preduvjet je za traženje zaštite što je jedno od ljudskih prava.

Neomogućavanje pristupa teritoriju i sustavu azila jest zloupotreba sustava. A kada Vlada i MUP navode  “bilježi se i sve veći broj tražitelja azila u Republici Hrvatskoj koji su vraćeni u Republiku Hrvatsku u readmisijskom ili dublinskom postupku, što samo potvrđuje činjenicu da se radi o ekonomskim migrantima i zlouporabi instituta azila u Republici Hrvatskoj.”, dužnost nam je upozoriti kako je u najmanju ruku neozbiljno, na ovakav paušalan način, bez provedenih postupaka tvrditi kako sama činjenica readmisijskih ili dublinskih postupaka znači ekonomske razloge ili zloupotrebe azila. Stoga tražimo od MUP-a da javnosti pokaže dokaze i podatke na temelju kojih izvodi ovakve zaključke.

Naime, takva izjava Vlade ukazuje na potpuno nepoznavanje sustava azila i prava Europske unije, jer bi odgovorni za provođenje postupaka utvrđenja međunarodne zaštite trebali znati da su zakonski kriteriji za utvrđivanje koja je država članica odgovorna za provođenje takvih postupaka  različiti i nerijetko nejasni ne samo izbjeglicama već i samim državama. Podsjećamo na 2015. i 2016. godinu, kada su ti kriteriji bili krajnje nejasni i njihova provedba nepredvidiva  do mjere da je o tome odlučivao i sud Europske unije. Napominjemo da je tada Republika Hrvatska i sama organizirala prijevoz izbjeglica u druge države članice. I iz toga je vidljiva kompleksnost i nejednoznačnost sustava i još jednom pokazuje kako su ovakve izjave Vlade i MUP-a neprofesionalne.

Na kraju ističemo kako će Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli nastaviti upozoravati na kršenja ljudskih prava i na sumnje na njihovo kršenje te degradaciju sustava azila u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli!

Foto:RTL