Međunarodni dan mira 21. rujna

Large_zvoni_za_mir

Centar za mirovne studije obilježava Međunarodni dan mira i pozva na sudjelovanje u mnoštvu događanja.

Dana 21. rujna 2010. godine obilježava se Međunarodni dan mira u okviru teme Mir, mladi i razvoj pod sloganom MIR = BUDUĆNOST.

Okruženi rastućom polarizacijom u društvu, smanjenom ekonomskom sigurnošću, eskalacijom nasilja, sve većom nesigurnošću ljudskoga života, te izazovima zaštite ljudskih prava, ovim putem želimo skrenuti pozornost na važnost svakodnevnog promišljanja i ulaganja napora u izgradnju mira.

Mir ne znači isključivo odsustvo sukoba i nasilja manjeg ili većeg razmjera - mir predstavlja trajne napore koji se ulažu u razvoj društava i pojedinaca, mir daje prilike učenju i aktivnom djelovanju. Mir označava društvo svjesnih i savjesnih pojedinaca koji teže nenasilnom rješavanju sukoba i izgradnji društveno pravednih odnosa.

Ovim putem želimo najaviti obilježavanje Međunarodnog dana mira i pozvati Vas da sudjelujete u sljedećim događanjima Centra za mirovne studije i partnerskih organizacija:

20. rujna - Konferencija za medije, prezentacija aktivnost vezanih za Dan mira: početak kampanje Zvoni za mir, prezentacija programa Mirovnih studija 2010/2011 i polazišta mirovnog obrazovanja, Kuća ljudskih prava (Selska cesta 112c, Zagreb) u 12.00 sati

21. rujna - Zvoni za mir: Izvedba Boalovog teatra i razgovor s povodom: Mirovno obrazovanje u školama, Kuća ljudskih prava (Selska cesta 112c, Zagreb) od 17.00 do 21.00 sat

Promocija publikacije Socijalne veze i civilno društvo i diskusija: zajedničko obilježavanje Međunarodnog dana mira CMS-a i partnerske organizacije Delfin, prikazivanje filma Poplava autora Gorana Devića i diskusija o povezanosti publikacije, filma i našeg terenskog rada, Samostalna narodna knjižnica i čitaonica u Pakracu u 17.00 sati

24. rujna - Otvaranje izložbe Tko je tebi Reihl Kir? autorice Tanje Simić Berclez. Izložbu će otvoriti Borka Pavičević, direktorica Centra za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, partnerske organizacije CMS-a, HDLU, Trg žrtava fašizma, Zagreb u 19.00 sat

Međunarodni dan mira obilježit će javnim akcijama Grupa mladih Centra za mirovne studije u Daruvaru, Ivanić Gradu, Karlovcu, Varaždinu i Zaboku.

Pozivamo vas da nam se pridružite u obilježavanju Dana mira te na taj način da date podršku nastojanjima za uvođenje mirovnog obrazovanja u škole.

Preporučite članak: