Novosti

Medium_fah_logo_english_short_black

Objavljen je vodič za policijske službenike i druge dionike - Dobre prakse za prepoznavanje i prevenciju zločina iz mržnje

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Finske objavilo je vodič za policijske službenike i druge dionike "Dobre prakse za prepoznavanje i prevenciju zločina iz mržnje". Vodič je izrađen u sklopu zajedničkih aktivnosti na projektu Facts Against Hate te je preveden i na hrvatski jezik.

Vodič je dostupan i na engleskom, finskom i švedskom jeziku.

Medium_fah_logo_croatian_short_black-01

Komentari na Prijedlog Protokola o postupanju u slučaju zločina iz mržnje

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina postavio je u proces javnog savjetovanja putem platforme e-Savjetovanje u periodu od 14. do 29. siječnja 2021. godine Prijedlog Protokola o postupanju u slučaju zločina iz mržnje.

Prijedlog Protokola komentirali zajedno s partnerskim organizacijama Kućom ljudskih prava Zagreb, Inicijativom mladih za ljudska prava, Zagreb Pride-om i Gong-om.

Medium__elimo-europu-solidarosti

Godinu je uz epidemiju i potrese obilježila i eskalacija nasilja i nezakonitih protjerivanja na hrvatskim granicama

Iako će većina 2020. godinu pamtiti po epidemiji koronavirusa, a u Hrvatskoj i po potresima koji su odnijeli živote, ova godina ostat će zapamćena i po teškim kršenjima ljudskih prava na granicama Republike Hrvatske i unutar teritorija. Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nije donijelo reformu Zajedničkog sustava azila koja je bila prethodno najavljena, već je dodatno potvrdilo da trenutačni državni vrh podržava politike i prakse na granicama koje podrazumijevaju nasilje i krše načelo non-refoulementa

Medium_fah_logo_croatian_short_black-01

Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?

Radikalizacija dijela društva nije novost, taj proces je lokalno prisutan već duže vremena, a obratili smo na nju pozornost tek u onom trenutku kada se usmjerila protiv državne politike i simbola države - institucija na Markovom trgu. Više u tekstu koji je nastao kao priprema za istoimenu tribinu na Human Rights Film Festivalu održanom na Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca 2020. godine.

Medium_conference

Regionalna online konferencija o dobrim praksama i naučenim lekcijama u borbi protiv govora mržnje na internetu

Regionalna konferencija o međusobnom učenju u borbi protiv govora mržnje na internetu, organizirana je online u sriejdu i četvrtak 14. i 15. listopada 2020. godine, a na njoj su predstavljene dobre prakse, naučene lekcije i trenutni napori u borbi protiv govora mržnje na internetu. Konferencija je okupila stručnjake iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i drugih država članica EU. Cilj konferencije bio je doprinijeti međusobnom učenju u ovom važnom području.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.