Novosti

Medium-noimage

Poziv na promociju zbornika „Preporuke za sigurnosnu politiku EU temeljem iskustva izgradnje mira država nastalih dezintegracijom Jugoslavije“

Pozivamo Vas na na prezentaciju nove publikacije Centra za mirovne studije koja je nastala u okviru jednogodišnjeg projekta „Prema sigurnosnim politikama EU temeljem iskustva s Balkana" tijekom kojeg su se promišljali modeli prijenosa direktnih iskustva izgradnje mira na razinu javne politike koja se odnosi na sigurnost, razvoj, zaštitu ljudskih prava i sl. Ova publikacija je rezultat tih nastojanja. 

Medium-noimage

Održana 9. Mlada MIRamiDA

U Zadru je održan 9. trening Mlada MIRamiDA za mlade iz Ličko-senjske i Zadarske županije. Sedam dana (3.-9. srpnja) grupa trenerica je radila s 16 mladih osoba teme nenasilne komunikacije, timskog rada i suradnje, razumijevanja sukoba, identiteta, različitosti, predrasuda i diskriminacije, analizirali smo probleme lokalne zajednice te pričali o izgradnji mira odnosno izgradnji zajednice da bi na kraju završili s primjerima aktivizma mladih.

Medium-noimage

Predstavljene polazišne osnove za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav

U srijedu 07. srpnja u Kući ljudskih prava, Selska 112c u Zagrebu, organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) predstavile su polazišne osnove za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav.

Organizacije djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava te se zalažu za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav ističući potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa koji svakako treba obuhvatiti sve komponente odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo: politički sustav i političko opismenjavanje, ljudska prava i zaštita ljudskih prava, odgoj za mir i nenasilje te učenje o demokratskom građanstvu, na način koji će svim učenicima omogućiti stjecanje osnovnih znanja i vještina neophodnih za snalaženje u društvu. Spomenute organizacije zalažu se za detaljniju razradu i osmišljanje predmeta odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo kao zasebnog obveznog predmeta koji će kros-kurikularno biti povezan s ostalim predmetima.

 

Medium-noimage

Obavijest o preseljenju ureda

Centar za mirovne studije će u petak, 09. srpnja zbog selidbe biti dostupan na mobilni telefon: 091/ 3300 181.
Od ponedjeljka, 12. Srpnja možete nas dobiti na stari telefonski broj: 01/ 482 00 94 i naći na adresi Kuća ljudskih prava, Selska cesta 112a.

Medium-noimage

Izjava za javnost povodom imenovanja Hloverke Novak Srzić direktoricom programa HRT-a

Organizacije civilnog društva okupljene u Kuću ljudskih prava smatraju da je imenovanje Hloverke Novak Srzić v.d. ravnateljicom programa HRT-a još jednom dokazalo kako je stanje na državnoj televiziji izmaklo svakoj kontroli zdravog razuma. Nepojmljivo je da osoba koja je tek nedavno zbog svoje neprofesionalnosti smjenjena sa jedne uredničke pozicije biva unaprjeđena na još odgovorniju funkciju.

Medium-noimage

Predstavljanje polazišta za uvođenje predmeta Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni odgojno-obrazovni sustav

Organizacije civilnoga društva (Centar za mirovne studije, Centar za mir, nenasilja i ljudska prava Osijek, GONG i Mreža mladih Hrvatske) koje djeluju kroz neformalnu koordinaciju čija stajališta podržava i Centar za ljudska prava zalažu se za uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u formalni obrazovni sustav te ističu potrebu za razvojem i revizijom postojećeg nacionalnog programa koji svakako treba obuhvatiti sve komponente odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo: politički sustav i političko opismenjavanje, ljudska prava i zaštita ljudskih prava, odgoj za mir i nenasilje te učenje o demokratskom građanstvu, na način koji će svim učenicima omogućiti stjecanje osnovnih znanja i vještina neophodnih za snalaženje u društvu.

Medium_kamp4

Volonterski kamp u zadarskom zaleđu

I ove se godine u Kuli Stojana Jankovića, u selu Islam Grčki, dvadesetak kilometara od Zadra, odvija međunarodni volonterski kamp u sklopu EIDHR projekta Stara Kula Više mostova. U čišćenju arboretuma u ratu stradale Kule sudjelovat će belgijski izviđači i volonterke iz francuske organizacije Rempart, koji već petu godinu za redom šalju svoje članice/-ove u Kulu. U predvečernjim satima održavati će se i predavanja vezana uz povijest i kulturnu baštinu Ravnih kotara, prvo od kojih je predavanje o povijesti Kule Jankovića i vezi s piscem Vladanom Desnicom, prof. Uroša Desnice u ponedjeljak 5. srpnja u 20.30. Ako ste u blizini, navratite!

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.