-->

Tko je nama Reihl-Kir?

Large_jrk3

Na današnji dan 1991. godine u Tenji je ubijen Josip Tvrtko Reihl-Kir, tadašnji načelnik osječke policije. Ubijen je jer je htio sprečiti rat. Ubijen je jer dijalogom htio posredovati mir između srpskog i hrvatskog naroda, bez imalo sebičnosti, bez fige u džepu, motiviran mirotvorstvom i uvjeren da se pregovorima te na miran način može razriješiti tinjajući sukob, koji se nakon njegovog brutalnog ubojstva pretvorio u brutalan rat.

Oni koje je njegovo mirotvorstvo smetalo – zato što je imalo ozbiljnije šanse da bude uspješno - dali su nalog za njegovo smaknuće. S njim su ubijeni Milan Knežević i Goran Zobundžija, a teško je ranjen Mirko Tubić.

I tko je nama danas, 29 godina otkad ga više nema, Reihl-Kir? To pitanje smo prije 10 godina postavili javnosti, kada smo otvorili izložbu „Tko je tebi Reihl-Kir?“ čime smo po prvi put, zajedno s Mirovnim inštitutom iz Ljubljane, Biroom za ljudska prava iz Tuzle i Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda javno htjeli obilježavati sjećanje na heroja na nišanu. Prema riječima autorice izložbe, Tanje Simić Berclaz, izložba je "je način odavanja poštovanja mirovnjaku i čovjeku koji je zaista vjerovao da je potrebniji svojoj zemlji i svojim sugrađanima nego što je njegov život bio potreban njegovoj obitelji."

Zašto i na koji način se ovo ubojstvo dogodilo te kakve su bile posljedice ove smrti na preko dvadeset milijuna ljudi poznato je, ali "ko je bio Josip Tvrtko Reihl-Kir, intimno, i da li je ličio na nas, koji se nismo usudili da svoje živote položimo u odbranu izgubljenog? Šta ga je gonilo? Kakva je vera, kakva je strast za bližnjega, koja (ponekog) čoveka tako žestoko šiba napred, i kad mu nasilna smrt, bez maske, gleda pravo u oči?"

Svojim mirotvorstvom i odlučnim djelovanjem, svim prijetećim preprekama unatoč koje su visile nad njime kao mač nad glavom, zadužio je sve nas. Zadužio nas je da se svojim djelovanjem uvijek borimo za solidarnost, za pravdu, za obespravljene, za mir. Sjećanje na Reihla-Kira nije samo bitno da se sjetimo tog mirotvorca i njegovog djelovanja prije gotovo trideset godina. Sjećanje na njega shvaćamo kao motivaciju i inspiraciju da se zalažemo za budućnost za koji su se zalagali on i mirotvorci poput njega.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.