Prijetnje sigurnosti - prijetnje demokraciji: Priopćenje povodom prijetnji upućenih Dragi Pilselu

Large_11243710_1108172105866134_4625073418894945300_n

Zbog prijetnji koje je primio novinar i urednik portala „Autograf“ Drago Pilsel, inicijativa „Svi mi – za Hrvatsku svih nas“ izražava zabrinutost. S obzirom da je Drago Pilsel, nakon niza uvredljivih poruka koje je odlučio ignorirati, ovu prijetnju prijavio policiji, očekujemo da policija pronađe počinitelje kako bi time obeshrabrila druge širitelje govora mržnje koji ugrožavaju već krhku demokraciju, a neuspjeh u progonu nasilnika novinare bi još više gurnuo na vjetrometinu. No, i ova prijetnja, kao i druge koje svakodnevno primaju njegovi kolege iziskuje puno širu reakciju. 

Upozoravamo i da se putem određenih portala neosnovano i lažno optužuje Dragu Pilsela, u nizu perfidnih podmetanja u kojima se godinama pokušava diskreditirati novinare i spisatelje, u kom ih se optužuje za suradnju s Kontraobaveštajnom službom t.j. KOS-a.

Zbog toga su bili izloženi uvredama pa i prijetnjama smrću. Podizanje privatne tužbe ne bi smjelo biti jedina mogućnost obrane novinara/ki kojima se prijetnje upućuju. Policija treba pronaći počinitelje i predati ih pravosuđu.

K tome, pozivamo javnost, kao i vlasnike i uprave medija te urednike i novinare da se solidariziraju s kolegama u zaštiti novinara i novinarske profesije a vladine institucije i opoziciju na glasno zastupanje slobode izražavanja i medijske slobode, posebno kad su sami na meti kritike. 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.