[PRODULJEN ROK ZA PRIJAVE] Poziv na sudjelovanje u Treningu za trenere_ice: Edukacija za inovacije u zajednici pomoću Design Thinkinga

Large_np_tzt_dt__facebook_post__landscape____1340___624_px___1440___724_px___1_2

Kuća ljudskih prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za mirovne studije i Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek, pozivaju sve zainteresirane iz organizacija civilnog društva za ljudska prava* i sindikata koji_e aktivno djeluju u svojim lokalnim zajednicama da se prijave na Trening za trenere_ice za Inovacije u zajednici. 

Što je Trening za trenere_ice za Inovacije u zajednici?

Trening i praksa odvijat će se u dvije faze od ožujka do rujna 2023. godine. Inicijalni trodnevni intenzivni trening čini prvu fazu i održat će se od 20. do 22. ožujka u Zagrebu. U prvoj fazi, sudionici_ice proći će osnovni trening za trenere gdje će steći teoretsko znanje i razumijevanje metodologije Design Thinking. Kroz trening, sudionici_ice bit će osposobljeni_e za samostalan odabir, objašnjenje i korištenje demonstriranih alata. Također, sudionici_e će steći konkretna znanja o načinima i strategijama integracije Design Thinking procesa u projekte i aktivnosti razvoja zajednice i primjenu socijalnih inovacija. 

U drugoj će fazi, a nakon inicijalnog osposobljavanja, osposobljeni treneri_ice u svojim regionalnim centrima provest će dvodnevne Design Thinking radionice s po 12 sudionika_ca na temu socijalnih inovacija ili inovacija u zajednici pod mentorstvom u pripremi, provedbi i  izvještavanju od strane voditeljice treninga za trenere. Druga faza podrazumijeva organizaciju i provedbu vlastite radionice, uz nadgledanje i pomoć iskusne trenerice kao mentorice. Troškove ovih radionica pokriva projektni konzorciji te treneri_ice nemaju dodatnih troškova u provedbi ove aktivnosti. Osposobljeni_e treneri_ice će korištenjem stečenih znanja i vještina te dobivenih alata s intenzivnog treninga samostalno organizirati radionicu Design Thinkinga za Inovacije u zajednici. Nakon održane radionice i evaluacije, trener_ica-sudionik_ia će od mentorice dobiti povratne informacije i preporuke za poboljšanje. Kroz tu drugu fazu će osposobljeni_e treneri_ice steći dodatno razumijevanje procesa organizacije radionice, važnosti prostora i drugih detalja te dobiti preporuke i sve potrebne materijale za samostalnu organizaciju interne radionice Design Thinking metodom. Nadalje, treneri_ice-sudionici_ice će steći dodatno razumijevanje procesa odabira izazova, pripreme sudionika_ca, produkcijskih detalja, izrade i testiranja prototipa i načina i tehnika pripreme radionice. 

_____

Zašto provodimo Trening za trenere_ice za Inovacije u zajednici?

Upotrebom metodologije Design Thinkinga želimo doprinijeti unapređenja vještina organiziranja i mobilizacije zajednice za trenere_ice koji_e rade u organizacijama za ljudska prava i sindikatima kako bismo potaknuli razvoj inovacija u zajednici. Programom ćemo unaprijediti načine suradnje sa zajednicama tj. građanima_kama u svrhu povećanja njihove identifikacije s radom civilnog društva te organizacijama dati na raspolaganje alate za inovativne načine identificiranja i rješavanja problema u zajednici. Dodatno, programom ćemo potaknuti umrežavanje većih i manjih organizacija i sindikata koji djeluju nacionalno ili lokalno. ___

Što je Design Thinking metodologija?

Design Thinking je metoda za razvoj inovacija koja pomaže organizaciji da inovira i razvija se brzo, dinamično i efikasno u skladu s promjenama u društvu i globalnim kretanjima, a u okviru svog područja djelovanja. Design Thinking je izuzetno praktičan: na temelju spoznaje o onom što nas pokreće, generira niz kreativnih ideja od kojih najbolje brzo pretvara u funkcionalne prototipove koji se testiraju i poboljšavaju u stvarnom okruženju sa stvarnim korisnicima_ama i sudionicima_ama. Design Thinking, neovisno o društvenom ili poslovnom izazovu koji nastoji riješiti, započinje i završava s korisnikom_com tj. ciljnom skupinom.

___

Uvjeti za sudjelovanje u programu:

Kandidati_kinje za sudjelovanje u Treningu za trenere trebaju:

  • imati minimalno godinu dana iskustva djelovanja u svojoj zajednici;
  • imati trenersko iskustvo;
  • djelovati u organizaciji civilnog društva za ljudska prava (OCDzaLJP);
  • biti u mogućnosti sudjelovati u svim fazama programa; 
  • dostaviti životopis i kratko motivacijsko pismo u kojem demonstriraju želju i motivaciju za radom na društvenoj promjeni i pokazati ideje tj. viziju što i kako žele raditi u svojim zajednicama.

Po uspješnom završetku Treninga za trenere_ice za Inovacije u zajednici, sudionici_e dobit će potvrdu o sudjelovanju.

___

Kako se prijaviti? 

Pozivamo zainteresirane koji zadovoljavaju uvjete ovog poziva da prijavu (motivacijsko pismo i CV) dostave do 10. ožujka 2023. na prijave@cms.hr. Dodatno, u utorak, 7. ožujka 2023. od 9.30 do 10.30 sati organizirat ćemo online drop-in sesiju na kojoj ćemo moći pojasniti sva vaša pitanja te vam dati dodatne informacije o samom programu. Link na drop-in sesiju koju organiziramo putem Zooma je ovdje: https://us06web.zoom.us/j/6498149240 

Po isteku roka, organizatori_ice će odabrati sudionike_ce tako da u svakoj regiji (Jadranska Hrvatska, Panonska Hrvatska, Sjeverozapadna Hrvatska) odaberu po dva_ije trenera_ice. U treningu za trenere sudjelovat će ukupno 6 sudionika_ica te će s organizacijom civilnog društva u kojoj sudionik_ca djeluje biti sklopljen Sporazum o suradnji pomoću kojeg se definiraju uvjeti i obveze sudionika_ce edukacije te organizacija koje provode edukaciju.

Za bilo kakva pitanja, molimo obratite se na email sandra.kasunic@cms.hr

* Pod organizacijama civilnog društva za ljudska prava mislimo na sve organizacije koje se raznim metodama bave zaštitom prava različitih manjinskih ili ugroženih skupina, onima koje rade na osnaživanju marginaliziranih skupina i pojedinaca podizanjem svijesti, odnosno, čine sponu između institucija vlasti i građana te onih koje rade u skladu s pristupom temeljenim na ljudskim pravima (eng. human rights-based approach), npr. kroz edukacije, pružanje direktne podrške, zagovaranje, istraživanja, direktan rad itd. 

Projekt NOVl POČETAK - Sektorske inovacije za proaktivno, progresivno i utjecajno civilno društvo za zaštitu i promociju ljudskih prava je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Projekt provode Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava - Osijek i Human Rights House Foundation.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.