Podrška CMS-a kinu Europa - Kino Europa je više od kina!

Large_kino_europa

Centar za mirovne studije izražava podršku Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival koja od 2008. upravlja kinom Europa.

Smatramo kako je ZFF u posljednjih 10 godina značajno doprinio jačanju nezavisnog suvremenog filma i filmskih festivala u Hrvatskoj, ali i širenju kritičke misli, pružajući prostor i podršku brojnim javnim događanjima, poput tribina i manifestacija. Smatramo kako su doprinijeli i otvorenosti javnih prostora u centru grada, trudeći se da se i oni članovi društva koji inače nemaju širu podršku u prostorijama kina ipak osjećaju dobrodošlima.

Centar za mirovne studije sudjelovao je na brojnim festivalima i događajima održanima u kinu Europa, te u prostorima kina organizirao tribine, projekcije filmova i posebne programe CMS-a od društvenog značaja. Smatramo da je Kino Europa više od kina, da je to mjesto koje izborom sadržaja, kao i odnosom prema ljudima koji ga posjećuju, doprinosi otvorenosti grada Zagreba. Prepoznajemo značaj kina Europa za javni interes i kulturu grada i cijenimo trud svih osoba koje kino Europa čine ovakvim kakvo je te zato podržavamo njihove zahtjeve da kino nastavi s radom, a da se u javnom interesu i uz transparentan proces dogovori i ostvari renovacija ovog javnog prostora.

Pritiske s kojima se uprava kina suočava vidimo kao još jedan od pokušaja zatiranja javnih prostora u centru Zagreba. Poučeni sudbinom kina Zagreb, odnosno slučajem Centra Cvjetni u kojem su se obećavale dvije javne dvorane za tribine i kulturne sadržaje, bojimo se kako će i ova renovacija javni prostor zamijeniti komercijalnim. Bojimo se kako će komercijalni interes opet prevladati na uštrb javnog interesa i zato #nedamokinoEuropa.

 

Preporučite članak: