Liberties pokrenuo peticiju kojom traži Google i IAB da prestanu kršiti privatnost

Large_banner_data

Civil Liberties Union for Europe (Liberties) pokrenuo je peticiju ‘Vaši podaci. Vaša stvar’ kako bi pozvao Google i IAB Europe, koji postavljaju standarde industrije online oglašavanja, da promijene real-time bidding (RTB) i razviju rješenje za online oglašavanje koje će težiti zaštiti podataka. 

Osobni podaci korisnika, uključujući spol, dob, lokaciju i povijest pretraživanja, tijekom real-time biddinga se prikupljaju i prenose desecima tisuća kompanija u industriji online oglašavanja. Zahvaljujući tome, intimne i vrlo detaljne informacije o korisnicima završavaju u dalekim bazama podataka koje su u vlasništvu kompanija za koje nikada nisu čuli. I to bez njihova pristanka.

“Danas dajemo svoje potpise kako bismo zatražili promjenu. Kako bismo inspirirali ljude, pokazali im da je njihov glas bitan i da se mogu zauzeti za svoju privatnost, kao i privatnost svoje obitelji i prijatelja. Real-time bidding je, prema GDPR-u, protuzakonita praksa i treba je promijeniti na način koji europskim građanima garantira sigurnost na internetu”, objašnjava Éva Simon koja je zadužena za strateško parničenje u Libertiesu.

Ovo nije prva akcija protiv RTB-a. U lipnju 2019. godine, Liberties i njegovi partneri podnijeli su niz žalbi u 13 nacionalnih ureda za zaštitu podataka diljem devet država. Tražili su pokretanje istrage industrije bihevioralnog oglašavanja.   

“Google i IAB Europe trebaju promijeniti svoje standarde, ograničiti korištenje osobnih podataka i osigurati da osobni podaci ne završe u rukama potencijalnih počinitelja. Ovo je druga akcija koju predvodimo kako bismo pokazali da smo mi vlasnici naših podataka”, dodaje Orsolya Reich, Libertiesova stručnjakinja za privatnost. 

Postupci traju u 16 država članica Europske unije: Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Većina je svoje slučajeve uputila irskoj Komisiji za zaštitu podataka, koja je pokrenula istragu protiv Google Ireland.  

Vaši podaci su vaša stvar. Potpišite peticiju i zaštitite svoju privatnost. 

Za više informacija, molimo vas da pročitate članak.

 

Za dodatne informacije, kontaktirajte: 

 

Éva Simon, Senior Advocacy Officer– Liberties, eva.simon@liberties.eu 

Orsolya Reich, Advocacy Officer– Liberties, o.reich@liberties.eu 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.