Zakon o radu na deliberacijski način

Large_imgres

Tridesetak građana iz cijele Hrvatske, izabranih metodom slučajnog odabira, nadolazećeg će vikenda u organizaciji CMS-a raspravljati o prijedlogu novog Zakona o radu na način koji u Hrvatskoj do sada još nije bio primjenjen: metodom deliberacijskog glasanja. 

 Metoda deliberacijske rasprave i glasanja kako ga je razvio Centar za deliberativnu demokraciju Sveučilišta Stanford predstavlja pokušaj da se istraživanja javnog mnijenja i rasprave u kojima sudjeluju građani koriste na nov i konstruktivan način. Metoda uključuje nasumce odabrane građane u rasprave o važnim političkim pitanjima, a ključni moment je da osim rasprave građani dobivaju stručne informacije o pitanju o kojem se raspravlja te političke poglede svih zainteresiranih (i ponekad izrazito sukobljenih) strana. Građani koji sudjeluju u raspravama okupljaju se tijekom jednog vikenda, te sa stručnjacima i političkim liderima raspravljuju o zadanoj temi i donose zaključke i preporuke za donositelje odluka. Cilj metode je pokazati da kada građani imaju dovoljno informacija i prilike razmijeniti mišljenja, donose zaključke koji nisu isključivo bazirani na ideološkoj ili iracionalnoj podlozi, već da mijenjaju mišljenje i stavove u odnosu na činjenice koje im se predoče i objasne.

Centar za deliberativnu demokraciju proveo je više desetaka takvih rasprava diljem svijeta na različite teme, a ovdje navodimo samo neke: European Union - Tommorow's Europe; Bugarska: Politike prema Romima; Mađarska: Nezaposlenost i stvaranje novih radnih mjesta u području Kaposvara; Italija: Pravo glasa za migrante.

 

Rasprava je organizirana u sklopu projekta Neka se i glas građana čuje/ Polling voices - Citizens debate and advocate for sustainable social change, Centra za mirovne studije, Instituta za javne financije, Srpskog narodnog vijeća i Udruge mladih Dalj. 

Ovo je prva od pet predviđenih deliberacija koje će se odvijati do sredine 2015. godine. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – ''Ulaganje u budućnost'' i Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.