Svako bolesno dijete ima pravo na šansu za život!

Large_aaa

Potpišite peticiju koju su pokrenule SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost i Program ekonomsko-socijalne pravednosti Centra za mirovne studije prema Vladi RH, zbog akutne ugroženosti zdravlja i života sedmoro djece koja boluju od maligne bolesti neuroblastoma, a liječe se u Dječjoj bolnici Zagreb u Klaićevoj ulici kojoj HZZO nije odobrio dodatna sredstva za nabavku novog lijeka koji im  jedini povećava šanse za preživljavanje do 20 posto! 

Ovaj problem za Index.hr  u utorak 13.6. iznio  je v.d.ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, naglasivši da je ovaj akutni problem odraz kronično preniskog mjesečnog limita za nabavku lijekova za djecu u ovoj bolnici, premalog ukupnog  proračunskog izdvajanja za zdravstvo i očito nedovoljno efikasnog mehanizma hitne nabavke  rijetkih lijekova u odnosu na potrebe.  

Naglašavamo da ovo nije humanitarno pitanje koji bi građani trebali sanirati dobrotvornim akcijama, već odgovornost države za sistemski problem nejednakosti građana u pristupu zdravstvu i nedjelotvornog planiranja i upravljanja zdravstvenim troškovima.

 

SISTEMSKE GREŠKE U ZDRAVSTVU NE SMIJE PLATITI NITI JEDNO DIJETE SVOJIM ZDRAVLJEM I ŽIVOTOM!

 

ZAHTJEVI PREMA VLADI RH:

Kako bi se hitno riješio gorući problem sedmoro djece, ali i krenulo rješavati sistemski problem nejednakosti u pristupu liječenju ovisno o dijagnozi i potrebama, od Vlade RH tražimo:

1)  da Vlada u ponedjeljak 16.6. na izvanrednoj (telefonskoj) sjednici donese odluku o izravnoj dotaciji 10.5 miliona kuna Klinici za dječje bolesti Zagreb za potrebe hitne nabave novog lijeka za sedmoro malih pacijenata oboljelih od neuroblastoma izravno od proizvođača.

2) da Vlada naloži da HZZO u najkraćem roku odobri povećanje mjesečnog limita za dodatna 2.5 milijuna kn  Klinici za dječje bolesti Zagreb mjesečno, i to već od narednog mjeseca

3) da Vlada zaduži HZZO da u suradnji s Ministarstvom zdravstva i bolnicama do jeseni napravi procjenu potrebu izdvajanja za izvanredne zdravstvene situacije i rijetke bolesti i osnuje Krizni zdravstveni fond od strane HZZO-a i Ministarstva zdravstva za tu namjenu sa fleksibilnijim mehanizmima dotacija u za hitne i posebno skupe potrebe.   

Podsjećamo da živimo u državi koja je javnim novcem financirala Agrokor, desetke milijuna kuna troši na nabavke automobila za službene potrebe, u vojsku dodatno ulaže više stotina milijuna kuna, plaća milijunske otpremnine za menadžere javnih tvrtki i naručuje nizove skupih vanjskih studija uz mnoštvo državnih službenika. Ako u takvoj državi nema dovoljno novaca za teško bolesnu djecu, onda to nije pravedna država koju smo htjeli i država za koju su mnogi dali živote. 

Ova Vlada može ući u povijest kao Vlada koja je dala šansu za život ili kao Vlada koja se odrekla ljudskosti  i trenirala proračunsku strogoću na najslabijima među nama – bolesnoj djeci.

Pozivamo sve građanke i građane, roditelje, braću i sestre, udruge, zaklade i sve druge organizacije da potpišu peticiju i podrže svu bolesnu djecu i sve zdravstvene radnike koji se za njih brinu u Klaićevoj bolnici. 

 

 

Photo: Photo by Michael Kumm. Creative Commons via Flickr

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.