Predstavljanje Centra za deliberativnu demokraciju Sveučilišta Stanford

Large_zeguo-poll

U organizaciji Centra za mirovne studije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, 8. i 9. svibnja 2014. godine, gostuju dr. Alice Siu i Kathleen Giles sa Sveučilišta Stanford (SAD) koje djeluju u sklopu Stanfordovog Centra za deliberativnu demokraciju. 

Tijekom ta dva dana predstavit ćemo model deliberativnog javnog mnijenja (deliberative polling) kao jedne od metoda deliberativne demokracije koju je razvio njihov Centar, te govoriti o primjeni tog modela u preko deset zemalja u svijetu. Ovo je prvo takvo gostovanje Centra za deliberativnu demokraciju u Hrvatskoj i cilj nam je upoznati sve zainteresirane s mogućnostima koje ova metoda nudi, posebno u svjetlu donošenja političkih odluka oko kojih su građani i donositelji odluka podijeljeni.

Metoda predstavlja pokušaj da se istraživanja javnog mnijenja i rasprave u kojima sudjeluju građani koriste na nov i konstruktivan način. Ona uključuje građane birane kao reprezentativni uzorak u rasprave o važnim političkim pitanjima, a ključni moment je da osim rasprave građani dobivaju stručne informacije o pitanju o kojem se raspravlja te političke poglede svih zainteresiranih strana. Građani koji sudjeluju u raspravama okupljaju se tijekom jednog vikenda, te sa stručnjacima i političkim liderima raspravljuju o zadanoj temi i donose zaključke. Cilj metode je pokazati da kada građani imaju dovoljno informacija i prilike razmijeniti mišljenja, donose zaključke koji nisu isključivo bazirani na ideološkoj ili iracionalnoj podlozi, već da mijenjaju mišljenje i stavove u odnosu na činjenice koje im se predoče i objasne.

Centar za deliberativnu demokraciju proveo je više desetaka takvih rasprava diljem svijeta na različite teme, a ovdje navodimo samo neke: European Union - Tommorow's Europe; Bugarska: Politike prema Romima; Mađarska: Nezaposlenost i stvaranje novih radnih mjesta u području Kaposvara; Italija: Pravo glasa za migrante.

Gostovanje je organizirano u sklopu projekta Neka se i glas građana čuje/ Polling voices - Citizens debate and advocate for sustainable social change, Centra za mirovne studije, Instituta za javne financije i Srpskog narodnog vijeća koji će tokom provedbe projekta organizirati pet manjih građanskih rasprava na ključne društveno-ekonomske teme u Hrvatskoj.

U četvrtak, 8. svibnja, s radom se počinje u 10h u dvorani A, prizemlje FPZG-a, Lepušićeva 6. Predviđamo da će se prvi dan raditi do 16.00 h, a sljedeći od 10.00h - 17.00h.

 

Svi zainteresirani su dobrodošli, a svoj dolazak molimo potvrdite na petra.jurlina@cms.hr

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.