Najave

Medium_krk_-_sudionici_deliberacijske_rasprave

Okrugli stol u Pazinu o ostvarivanju prava manjina

Centar za mirovne studije, nevladina organizacija iz Zagreba, u suradnji s Istarskom županijom organizira okrugli stol u Pazinu 27. veljače s početkom u 10 sati. Tema okruglog stola je ostvarivanje prava manjina - integracija ili izazivanje sukoba i podjela.  Okrugli stol će biti u sjedištu Istarske županije u Pazinu. Sala za sastanke, prizemlje, Drćevka 3.

Medium_azil_ckt_fotka

Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti

Prvo u nizu predavanje o azilu u Hrvatskoj u okviru projekta “Dobrodošli – razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za izbjeglice” bit će u utorak 24. veljače od 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Predavanje "Percepcije azilanata u Hrvatskoj – univerzalna prava i lokalni problemi" održat će autor projekta profesor Saša Božić s Odjel za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. Partner u projektu je i Centar za mirovne studije (CMS).

Medium_gaza_beach

Tribina o preprekama miru u Pojasu Gaze

Centar za mirovne studije organizira tribinu Situacija u Pojasu Gaze – prepreke miru, koja će biti u ponedjeljak, 23. veljače u 18 sati u Kulturno informativnom centru (KIC) u Preradovićevoj 5/I u Zagrebu.

Na tribini će govoriti viši ekonomski savjetnik Omar Shaban iz organizacije Pal-Think for Strategic Studies iz Pojasa Gaze te novinar i diplomat Zlatko Dizdarević, koji se 30 godina bavi Bliskim istokom.

Tribina je uvod u aktivnosti Centra za mirovne studije vezane uz međunarodnu razvojnu suradnju i razmjene aktivističkih iskustava između Hrvatske i Palestine u okviru projekta Međunarodne razvojne suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Medium_global_education

Seminar o perspektivama globalnog obrazovanja u Hrvatskoj

Seminar "Globalno obrazovanje: Perspektive u Hrvatskoj"  bit će 20. veljače u prostorima Sveučilišta u Ulici kralja Zvonimira s početkom  u 10 sati.

Seminar organizira Centar za mirovne studije pod pokroviteljstvom Centra North-South Vijeća Europe. 

Cilj seminara je predstavnicima ministarstava, institucija, sveučilišta, ali i civilnog društva predstaviti koncept, razvoj, ciljeve, vrijednosti te perspektive u polju Globalnog obrazovanja (GO). Ova aktivnost prva je u nizu aktivnosti uvođenja ovog koncepta u Hrvatsku, te prvi korak prema daljnjim partnerstvima, idejama i projektima u ovom polju. 

 

Medium_bdpweb-01

Deliberacija o proračunu u TV emisiji Cenzura

Proračun je teško učiniti zanimljivim, tema je složena, a zbog nagomilanih problema i recesije očekuje se da će biti sve više u središtu interesa  javnosti. Većina građana ne zna kako funkcionira je proračunski proces pogotovo na nacionalnoj razini pa slijedom toga teško je očekivati njihovo uključivanje. S druge strane političari smatraju da nema ni potrebe za uključivanjem građana, ne vjeruju im pa se time stvara neprekinuti lanac međusobnog nepovjerenja.

Centar za mirovne studije je u siječnju organizirao deliberaciju o proračunu. Pogledajte TV emisiju Cenzura na temu Sudjelovanje građana u procesu donošenja državnog proračuna, koja je je na rasporedu 20. veljače u 21h sat.

Medium_usputna_stanica01

U Dokukinu KIC o pravima imigranata

Večer u četvrtak 19. veljače započinje u 19h okruglim stolom u maloj dvorani Dokukina KIC u organizaciji Centra za mirovne studije na kojem će svoja iskustva podijeliti tražitelji azila u Hrvatskoj, predstavnica NO-BORDER mreže Zagreb te Davor Konjikušić, novinar i fotograf koji je svojom društveno angažiranom fotoinstalacijom "Slijepa pjega" skrenuo pozornost na prava imigranata u Hrvatskoj. 

Nakon razgovora u 21h nemojte propustiti film "Usputna stanica" koji je unatoč svojoj zahtjevnoj temi zaokupio pažnju dokumentarnog svijeta, tako između ostalih nagrada svakako treba spomenuti konkurenciju za najbolju fotografiju na Cannes FF te nominaciju za Europsku filmsku nagradu.

Ulaz na razgovor i projekciju je slobodan.

 

Medium_10711662_10152701070754350_1547841877_n

Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica - Poziv na prezentaciju

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje kampanje za uklanjanje prepreka u integraciji izbjeglica 'Okus doma' te prezentaciju poslovnih ideja izbjeglica i drugih osoba migrantskog porijekla u osnivanju kulinarsko-jezične zadruge. Prezentacija je ujedno i prezentacija rezultata projekta „Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica“, a održat će se u Zagrebu, 24. veljače 2015. godine (utorak) u Europskom domu, Jurišićeva 1/1, Zagreb, s početkom u 9.00 sati

Medium_img_1924

Izrada afričkog nakita u Močvari

U okviru programa Afrika u Močvari u srijedu 18. veljače, predviđena je od 17 sati radionica nakita. Vodit će je Tope Okoli, koja dolazi iz Nigerije i koja zadnjih pet mjeseci razvija ideju promociju afričke kulture u Hrvatskoj te povezivanje drugih kultura kroz modu i izradu nakita. 

Pomoć u provođenju radionice pružat će volonterke i volonteri Centra za mirovne studije.

Svi ste pozvani sudjelovati. Dođete izraditi svoju modifikaciju nakita.

Dođite na bal kultura!

Medium_htjeli_smo_radnike

Na HTV1 dokumentarac Htjeli smo radnike, došli su nam ljudi

HTV1 prikazuje 17.2. u 21.13 film Đure Gavrana nastao zajedničkim snagama CMSa i Hulahopa: Htjeli smo radnike, došli su nam ljudi. Film je na programu HTV1 i 18.2. u 14,25 sati u okviru emisije Društvena mreža.

Film je nastao kao istraživački rad sudionica Mirovnih studija, uz podršku Mirovnog Inštituta i Nevidljivih radnika svijeta. Govori o položaju radnika iz BiH u Sloveniji, općenito o položaju migrantskih radnika u EU, o slobodi kapitala, ali ne i ljudi. U filmu govore: Armin Salihović, Andreja Kulunčić, Srećko Horvat, Andrej Kurnik, Jelko Kacin, Haris Golemis i drugi.

Medium_neven-mimica

Pokretanje "Europske godine za razvoj" u Hrvatskoj

U organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Europske komisije, 13. veljače 2015. u Hrvatski sabor dolazi povjerenik Europske komisije za  suradnju i razvoj, Neven Mimica.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, govorit će o hrvatskoj razvojnoj suradnji, a povjerenik Mimica će predstaviti Europsku godinu za razvoj 2015.

U popodnevnim satima održat će se okrugli stolovi na kojima će biti predstavljen i CROSOL - Platforma čiji je CMS član.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.