[POZIV] Završna konferencija projekta „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“

Large_large_vizual

Pozivamo Vas na završnu konferenciju i predstavljanje rezultata projekta „Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma“ u srijedu, 11. srpnja 2018. godine, u hotelu International, Miramarska cesta 24, Zagreb, s početkom u 10 sati. 

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske inicijator je projekta IPA 2012 “Prikupljanje i praćenje baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma", u sklopu kojega se održava konferencija, a koji je osmišljen sa ciljem cjelovitog i učinkovitog ostvarivanja ljudskih prava te poboljšanja i olakšanja aktivnog te potpunog sudjelovanja romske nacionalne manjine u gospodarskom, kulturnom i društvenom životu hrvatskog društva, čuvajući vlastiti identitet, kulturu i tradiciju. Projekt provode tvrtka Ecorys Hrvatska d.o.o. i udruga Centar za mirovne studije. 

Na konferenciji kratko će se predstaviti  istraživanje koje je temelj ovog projekta, a koje  uključuje podatke dobivene anketnim ispitivanjem u ukupno 1550 romskih kućanstava i dubinskim intervjuima te fokus grupama s predstavnicima romske nacionalne manjine, organizacijama civilnog društva te institucijama u 12 županija Republike Hrvatske: Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj, Međimurskoj, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj, Varaždinskoj, Vukovarsko-srijemskoj,  Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu. Istraživanje je objavljeno u znanstveno recenziranoj publikaciji „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: istraživanje baznih podataka“ koja će po prvi puta biti predstavljena na ovoj konferenciji. 

Osim istraživanja, aktivnosti projekta su uključivale konzultacije s ključnim dionicima o prioritetnim mjerama uključivanja Roma na lokalnoj i regionalnoj razini, a pokrenuta je i internetska stranica koja će institucijama i drugim akterima, zaduženima za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, olakšati i unaprijediti praćenje aktivnosti, te dati javnosti uvid u to kakav je napredak po pitanju uključivanja Roma u Republici Hrvatskoj.

 

Konferenciji će prisustvovati predstavnici romske nacionalne manjine, tijela državne uprave, jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave te organizacija civilnog društva.

 

Zainteresirani predstavnici medija imat će prilike postaviti sva pitanja relevantnim sugovornicima od 10:00 do 10:30, prije početka završne konferencije. 

 

Za dodatne informacije kontaktirajte Lovorku Šošić na lovorka.sosic@cms.hr ili na 0981898457.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.