Poziv na dvodnevni trening seminar: ‘’Dostupnost i započinjanje postupka restorativne pravde’’

Large_slika

Europski forum za restorativnu pravdu, zajedno s udrugom Ars Publica, Udrugom škola socijalnog rada iz Rumunjske i Centrom za mirovne studije poziva Vas na dvodnevni trening seminar: ‘’Dostupnost i započinjanje postupka restorativne pravde’’

 

 

 

Restorativna pravda povezuje sve strane koje imaju dodira s kaznenim djelom s namjerom popravka počinjene štete što je više moguće. To se obično radi kroz različite prakse kao što su medijacija između žrtve i počinitelja, obiteljske konferencije i druge. Istraživanja su pokazala da su te prakse učinkovite i da i žrtvu i počinitelja zanima sudjelovanje kada im se  ponudi medijacija.

 

Unatoč takvim zaključcima, upotreba tih praksi u većini europskim zemalja je vrlo ograničena što ukazuje na  neiskorištene potencijale. Istraživanja također pokazuju da bi mnoge žrtve i mnogi počinitelji željeli sudjelovati u procesima restorativne pravde, čak i kada im nije omogućeno  te da vrlo malo ljudi  odbija sudjelovanje

 

Ovaj trening je osmišljen da odgovori na potrebe medijatora i facilitatora, policijskih službenika, državnog odvjetništva, sudaca, odvjetnika, osoba koje pružaju potporu žrtvama, probacijskih službenika i drugih zainteresiranih osoba.

 

Trening će poslužiti kao interaktivna platforma za razumijevanje prepreka u dostupnosti ovih praksi, i istraživanja načina prevladavanja tih prepreka. Razmatrat će se različite metode koje se mogu koristiti pri poboljšanju prakse kako bi se povećala vjerojatnost da  žrtve i počinitelji pristanu na ponudu medijacije.

 

Cilj ovog trening seminara je pružiti sudionicima konkretne ideje i nove vještine o tome kako poboljšati vlastitu praksu i suradnju sa ostalim zainteresiranim stranama. Primjeri tema koje ćemo obraditi su:

 

                        (1) Suradnja tijela koje upućuje na medijaciju i tijela koje ju provodi;

(2) Kampanje podizanja svijesti i marketinga medijacije između žrtve i počinitelja;

(3) Pisanje pozivnih pisama;

(4) Prvi sastanak ili telefonski poziv u vezi medijacije;

(5) Promjena i/ili provedba zakonodavstva i javne politike;

 

 

Ove teme će se obraditi koristeći iskustvene i participativne pristupe kao što su rasprave, studije slučaja i igranje uloga (role-playing). Trening je dio projekta koji je koordiniran od strane Europskog foruma za restorativnu pravdu iz Belgije i od strane partnera koji dolaze iz Norveške, Irske, Rumunjske i Poljske, te Hrvatske. Trening će biti osmišljen prema potrebama identificiranima u Rumunjskoj i u Hrvatskoj, ali će također biti predstavljene informacije o najboljim praksama unutar europskih zemalja. Međunarodni izlagači će uključivati ​​partnere iz projekta i druge strane eksperte u području medijacije.

 

 

Maksimalan broj sudionika je 30. Radni jezik je engleski. Molimo Vas da primite na znanje da će vaše mjesto na treningu biti rezervirano temeljem plaćanja, bez mogućnosti povratka novca. Za prijavu, molimo Vas pošaljite e-mail Luciji Kuharić na: regis.training@gmail.com.

 

Gdje: Europski Parlament 
Ured za informiranje u Republici Hrvatskoj

A. Cesarca 6, Zagreb

Kada: 20. i 21. ožujka 2014.

Troškovi: 25 eura po osobi; dva ručka i večera uključeni su u cijenu

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.