Mirovni studiji

Medium_cms_logo

Mirovni studiji 2013-2014

Mirovni studiji su prostor analize, propitivanja i dijaloga o aktualnim i potencijalnim sukobima u društvu. Mirovni studiji educiraju i osnažuju zainteresirane građane za prepoznavanje i transformaciju nejednakih odnosa moći kroz analize sukoba i interdisciplinarni rad na razumijevanju društvene nejednakosti, poticanju društvene solidarnosti izgradnju trajnog i održivog mira. 

Detaljan program i upisi u Mirovne studije 2013-2014 biti će objavljeni u drugoj polovici rujna. Za više informacija pratite web CMS-a.

 

Medium_ostav%c5%a0tina_za_budu%c4%86nost

Graditi mir odozdo: Tjedan izgradnje mira u Pakracu

Od 03. - 09. srpnja u Pakracu je održan Tjedan izgradnje mira. U sklopu tjedna obilježena je dvadesetogodišnjica Volonterskog projekta Pakrac: održan je reunion međunarodnih volontera koji su sudjelovali u poslijeratnoj obnovi Pakraca, kamp za mlade volontere, izložba o volonterskom projektu 1993. - 1997. i jednodnevna konferencija: Ostavština za budućnost. Aktivnosti su suorganoizirali MIRamiDA Centar, Delfin Pakrac, Centar za mirovne studije i Documenta Zagreb. Volonterski Prjekt Pakrac je pionirski pokušaj izgradnje mira u podijeljenoj zajednici u Svijetu.

Medium_sindikati_trib

Tribina: Širenje prostora suradnje među organizacijama civilnog društva: Sindikati i udruge

Zagreb, 03. 07. od 14 - 16 sati. Kuća ljudskih prava. Poticaj za organizaciju ove tribine proizašao je iz potrebe za čvršćom suradnjom sindikata i organizacija civilnog društva oko tema koje svojom važnošću traže zajednički angažman na stvaranju šire društvene mobilizacije. Cilj tribine je odgovoriti na pitanje koja su to područja na kojima je organizirano i koordinirano djelovanje sindikata i udruga danas prijeko potrebno, koje su moguće prepreke zajedničkom djelovanju i na koje je sve načine takvu suradnju moguće konkretizirati.

Medium_ms_s_thumb_web_pravi

Program Mirovnih studija 2012/2013

Mirovni studiji su jednogodišnji program neformalnog obrazovanja za mir i aktivne građane i građanke koji se temelji na vrijednostima izgradnje mira, ljudskih prava i nenasilja. Provodi se pri Centru za mirovne studije u kontinuitetu od 1997. godine.

Na Mirovnim studijima se artikuliraju, prenose i propituju neposredna aktivistička iskustva građanskog otpora i organiziranja, iskustva rada na izgradnji trajnog i održivog mira, na zaštiti i promicanju ljudskih prava, promociji društvene pravde i nenasilnog djelovanja.

Medium_ms

Prijavite se na Mirovne studije 2012/2013

Mirovni studiji su jednogodišnji program neformalnog obrazovanja za mir i aktivne građane i građanke. Program traje od listopada 2012. do lipnja 2013., predavanja su dva puta tjedno u popodnevnim satima, a prijave primamo od 18. rujna do 05. listopada 2012.

Medium_plakat_gif_s_thumb

Najava upisa: Mirovni studiji 2012-2013

Upisi u Mirovne studije 2012. - 2013. i detaljan program biti će objavljeni u rujnu 2012.

Mirovni studiji su program neformalnog obrazovanja za mir i aktivne građane, namijenjen osobama iznad 18 godina starosti zainteresiranim za rad na nenasilnoj društvenoj promjeni i izgradnji trajnog i održivog mira.

Medium_logo_bhs

Otvaranje 5. Postjugoslavenske mirovne akademije

U velikom amfiteatru Franjevačkog studentskog doma u Sarajevu, Zagrebačka 18, 23. 7. u 9:30h svečano će biti otvorena 5. postjugoslovenska mirovna akademija (PJMA). Na otvaranju, prisutnima će se obratiti organizatori Postjugoslavenske mirovne akademije te voditelji  ovogodišnjih kurseva: Tonči Kuzmanić, voditelj kursa Politika, moć i nejednakost; Svjetlana Nedimović, voditeljica kursa Uloga historijske istine u transformaciji sukoba i Jayne Docherty, voditeljica kursa Strategic Peacebuilding (Strateška izgradnja mira). 

Na istom mjestu, 26. 7. od 16 do 18:30h, kao dio PJMA otvoren i za širu javnost, održat će se i zajednička sesija pod nazivom Angažirana umjetnost i izgradnja mira. Učesnici na sesiji su: Đorđe Balmazović, umjetnik iz Beograda, Adela Jušić, umjetnica iz Sarajeva, i Husein Oručević, umjetnik iz Mostara. Sesiju će moderirati Samra Dizdarević.


 

Medium_suradnja_s_thumb

Poziv na tribinu: Novi prostori za suradnju - građanska solidarnost

Mirovni studiji 30. 05. u 18 sati u Kući ljudskih prava (Selska 112a) organiziraju javnu tribinu „Novi prostori za suradnju - građanska solidarnost“ u cilju poticanja suradnje i solidarnosti različitih društvenih skupina u radu na društvenoj promjeni. Na tribini ćemo potaknuti diskusiju o primjerima građanske solidarnosti u društvu te postaviti pitanje gdje i iz kojih razloga solidarnost u određenim društvenim grupama i slučajevima izostaje. Tribinu organiziraju sudionici/ce Mirovnih studija i nadovezuje se na tribinu „Civilno društvo – novi prostori za suradnju“  koju je CMS organizirao u travnju ove godine.