Mirovni studiji

Medium_img_1965

Fašizam i antifašizam danas

Mirovni studiji su u srijedu, 6. svibnja još jednim javnim predavanjem ove godine otvorili raspravu o suvremenim manifestacijama fašizma i metodama borbe protiv njih. Ovo je jedan od niza događaja koji se ovaj tjedan odvijaju ususret 70. godišnjici oslobođenja Zagreba od fašizma, organiziran u sklopu platforme Antifašističke lige.

Medium_antifa2_ujedinjeni

Poziv na tribinu: Fašizam i antifašizam danas

Ususret 8. svibnju 2015. i obilježavanju 70 godina oslobođenja Zagreba, Mirovni studiji i Antifašistička liga pozivaju vas na razgovor: Fašizam i antifašizam danas. U srijedu, 6. svibnja 2015. od 18 do 20 sati u Kući ljudskih prava razgovaramo o nasljeđu fašizma i novim oblicima anitfa djelovanja.

Medium_img_1646

Transgeneracijski prijenos ratne traume na Mirovnim studijima

A ja? Moja je majka na mene uvijek ostavljala hladan i odbojan dojam. Kada bih je zagrlila, ukipila bi se, zadržala dah, sve dok je ne bih pustila. Tada sam često mislila da me ne može smisliti. Na kraju je više nisam ni htjela dotaknuti, počela sam se gaditi. Danas uviđam koliko je morala biti preopterećena: Kada joj je bilo 15 godina u Jugoslaviji su uvedeni rasni zakoni, morala je napustiti školu, nositi židovsku zvijezdu, odreći se svog uobičajenog života. Skrivati se, bježati. Sa 17 godina dospjela je u logor. Gađenje prema poniženjima, prema drugim zarobljenicima, gađenje od same sebe. Nešto se u njoj skamenilo, zauvijek. Samo je u otporu, u borbi još mogla osjetiti samu sebe. Moja nelagoda u njezinoj blizini bila je zapravo njezina vlastita. Preuzeli smo traume naših roditelja, vrlo detaljno, potpuno. Govorili smo o logorima koje nikada nismo vidjeli, o osjećaju koračanja u maršu smrti, i uvijek nanovo o smrti. Bili smo identične kopije naših roditelja i njihove povijesti.

Adriana Altaras, Titove naočale

Medium_flickr_-_nesting_dolls_by_n1colas

Transgeneracijski prijenos ratne traume

Program Mirovnih studija Centra za mirovne studije poziva vas na javno predavanje na temu trans-generacijskog prijenosa ratne traume koje će se održati u srijedu, 1. travnja od 18.00 do 20.00 sati u Kući ljudskih prava. Glavno izlaganje održava dr.sc. Nebojša Blanuša, profesor na Fakultetu političkih znanosti. Profesor Blanuša govorit će o suočavanju s ratnom prošlošću u zemljama bivše Jugoslavije reflektirajući prijenos obiteljske, društvene i kulturne traume na mlade generacije. Svoj će pogled na temu iznijeti i dr.sc. Hrvoje Klasić, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i povjesničar govoreći o manipulaciji mladima kroz totalitarizme 20. stoljeća te dr.sc. Dinka Čorkalo Biruški, prof. Filozofskog fakulteta u Zagrebu iznosivši iskustva u radu na rekonstrukciji traumatizirane zajednice na primjeru grada Vukovara.

Medium_img_0191

Bolje vjera u ruci nego križ na grani: razgovor s teologom Brankom Sekulićem, suradnikom Mirovnih studija

'Dok dnevna politika koliko toliko osjeća pritisak demokracije, u crkvenim strukturama počesto nemate taj odnos, već ste primorani živjeti u srednjovjekovnim postulatima koje je Crkva u nas svesrdno vratila u život. To je praksa koja umanjuje njenu istinsku kvalitetu... Pronaći svoj izričaj koji sadrži i drevnu kršćansku tradiciju, ali i osuvremenjene kvalitete Crkve ukazuje se gotovo kao akrobatska umješnost u kojoj se svakodnevno pokušavam izvještiti.' Više u nastavku razgovora.

Medium_img_1162

Joško Morić: Mirna reintegracija Podunavlja još traje

Proces mirne reintegracije Hrvatskoga Podunavlja, kojim su Istočna Slavonija i Baranja i formalno-pravno vraćeni u ustavni poredak Hrvatske službeno je okončan na današnji dan, 15. siječnja 1998. godine. Uoči godišnjice tog događaja, u Kući ljudskih prava održano je predavanje o tijeku i nasljeđu mirne reintegracije, kojem su prisustvovali studenti Mirovnih studija i suradnici Centra za mirovne studije (CMS). Govorili su Joško Morić, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova i potpredsjednik Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja, te Ivana Milas iz Nanasen dijalog centra iz Osijeka i Goran Božičević sa Mirovnih studija.

Medium_podunavlje

Predavanje: Mirna reintegracija Podunavlja – 17 godina kasnije

Pozivamo vas na predavanje o procesu i nasljeđu Mirne reintegracije Istočne Slavonije i Baranje. Predavanje će održati Joško Morić, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, potpredsjednik Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja. Predavanje će komentirati Goran Božičević, predavač na Mirovnim studijima i Ivana Milas iz Nansen dijalog Centra. Predavanje će se održati u srijedu 14. siječnja 2015. u 18 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c.

Medium_banner-cms-300x250-3__1_

Mirovni studiji 2014-15. upisi do 12.10. 2014.

Mirovni studiji su program za nemirne građane - prostor za razumijevanje, analizu, kritičko propitivanje nasilja i sukoba u društvu. Program traje 240 sati, provodi se od listopada 2014. do lipnja 2015. u popodnevnim satima i vikendom. Prijave traju do 12. listopada. Sukobi, strukturno nasilje, otpor, transformacija, suradnja, solidarnost, nenasilje, participacija, aktivizam - Kako ih razumjeti? Kako ih koristiti za društvenu promjenu? Što s tim imaju: ljudska prava, suočavanje s prošlošću, izgradnja mira, ljudska sigurnost, migracije i izbjeglištvo, održivi razvoj, ekonomska nejednakost, radnička prava, feminizam, rodna ravnopravnost, antifašizam, religija? 

Medium_economic-democracy

Poziv na predavanje: Ekonomska demokracija

Mirovni studiji i BRID pozivaju vas na predavanje Ekonomska demokracija. Predavanje će u sklopu kolegija Ekonomska nejednakost i radnička prava, 22. svibnja od 19 - 21 sat u prostoru Kuće ljudskih prava održati Goran Jeras, jedan od pokretača prve etičke banke u Hrvatskoj.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.