Poziv na projekciju filma i diskusiju o angažmanu radnika migranata

Large_htjeli_smo_radnike_s_thumb

Petak, 25. svibnja/maja 2012. u 18 sati u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112c. Pozivamo vas da nam se pridružite na projekciji filma Htjeli smo radnike, a došli su nam ljudi i diskusiji o pravima i angažmanu migrantskih radnika.

 

 

 

 

Film je nastao u programu Mirovnih studija 2010/2011. u koprodukciji Hulahop studija i Centra za mirovne studije.

Projekciju i diskusiju organiziramo u sklopu dva kolegija na Mirovnim studijima 2011-2012: Migracije i azil, te kolegija Građanski aktivizam. 

U diskusiji će nam se pridružiti i Armin Salihović, aktivist organizaije Nevidni delavci sveta (Invisible Workers of the World/IWW). 

Želimo s vama podijeliti inspirativan i autentičan aktivistički angažman radnika iz Bosne i Hercegovine u Sloveniji.

U posljednje vrijeme često govorimo o prisilnim migracijama i izbjeglicama, no rijetko se mediji, javnost i politika zadrže na položaju migrantskih radnika. U današnjem svijetu ima više migrantskih radnika nego ikad, a opet su jedna od najnevidljivijih društvenih skupina, gotovo da su izbrisani. Nezaposlenost, siromaštvo i odljev mozgova iz tzv. zemalja u razvoju usporedo sa sve većom potrebom za jeftinom i često nekvalificiranom radnom snagom u tzv. razvijenim zemljama nagnale su milijune radnika i čitavih obitelji u potrazi za poslom. Danas je gotovo 200 milijuna migranata pronašlo život u drugim zemljama. Ova pojava otvara niz pitanja poput integracije radnika migranata u odnosu na multikulturalnost (zapadnih) društava, ekonomsku integraciju i prosperitet zemalja udomiteljica zaslugom radnika migranata te ljudska prava migrantskih radnika. U brojnim zemljama uočavamo i podržavamo borbu migrantskih radnika za njihova radnička i ljudska prava.

Uvodno predavanje: Emina Bužinkić

Modarecija: Iva Zenzerović

Mirovni studiji

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.