Pakrac očima mladih: jučer, danas i sutra

Large_pakrac

Studenti Mirovnih studija i učenici Srednje škole Pakrac pripremili su izložbu o gradu Pakracu kroz tri faze – Pakrac „jučer“, krajem 80-tih i početkom 90-tih godina 20. stoljeća, s osobitim osvrtom na Volonterski projekt Pakrac; Pakrac „danas“ kroz intervjue s mladima, stanovnicima grada, te Pakrac „sutra“ kroz vizioniranje mladih o tome što od svog grada očekuju u budućnosti. 

Svečano otvorenje izložbe održat će se u utorak, 16. lipnja 2015. u Muzeju grada Pakraca u 19 sati. Izložba će biti otvorena do 31. lipnja.

Mirovni studiji program su neformalnog obrazovanja građana/ki, prostor analize, kritičkog propitivanja i dijaloga o prošlim, aktualnim i potencijalnim sukobima u društvu. Usko povezuju obrazovanje, istraživanje i aktivizam, a sastavni dio programa čine grupni praktični radovi koje mentoriraju i podržavaju voditelji kolegija. Mentorska je grupa pod vodstvom Gorana Božičevića, jednog od voditelja Volonterskog projekta Pakrac ostvarila suradnju s učenicima Srednje škole Pakrac te su zajedničkim radom u Zagrebu i Pakracu prikupili i oblikovali materijal za ovu izložbu. 

Istražujući jedinstveni Volonterski projekt Pakrac studenti su imali priliku i čast razgovarati s nekadašnjim aktivistima i volonterima. Zabilježili su:

Christina Fuchs, tada 18 god., volonterka 1. skupine u Pakracu 1993.:

„U danima u Pakracu bili smo puni kreativne energije, bili smo pažljivi jedni prema drugima, dobro strukturirani, bez sukoba – veliki potencijal. Važan je bio pojedinac. U svom mladom životu spoznala sam nešto jako pozitivno, a to je da je MIR najveće dobro. Ne samo globalno, već i u malome, i u mojoj obitelji, u mome životu. Ja sam pobornica „koncepta maloga puta“. On često donosi više nego veliki globalni koncepti. U malome okruženju mnogo možemo pokrenuti, u svojoj maloj sredini trebamo pokušati živjeti MIR.“

Volonteri su se organizirali i radili s obje strane tada podijeljenog grada. Veliku je ulogu u koordinaciji volontera imala Jelena Šantić, aktivistkinja, feministkinja, umjetnica. "Volonterski rad u Pakracu, pomogao mi je da razumem razmere ratne tragedije u bivšoj Jugoslaviji. Iskustvo nas je naučilo da samo direktan rad s ljudima ima dugoročne rezultate, posebno u područjima u kojima je politička situacija komplikovana."

Tim mentorske grupe Mirovnih studija: Ana Tomljenović, Romana Semenić, Suzana Šimunčić, Ivan Zidarević, Sunčica Ježić, Ela Naranđa, Goran Grosman, Goran Božičević (mentor).

Detaljnu brošuru izložbe pogledajte u privitku na kraju ovog članka.

Projekt provode Centar za mirovne studije, Delfin Pakrac, Muzej grada Pakraca i Srednja škola Pakrac, a financira ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.