Okrugli stolovi: Živjeti uz granice - što nas čini sigurnim? Varno živeti ob meji

Large_plakat_mircro

Centar za mirovne studije, Zagreb, Mirovni inštitut, Ljubljana, MIRamiDA Centar,Grožnjan, Društvo prijateljev zmernega napredka, Koper i Pučko otvoreno učilište Buje pozivaju Vas na otvorene razgovore o životu uz granice u Bujama, 10. 6. 2011. Petak , POU Buje u 18h i Kopru, 11. 6. 2011. Subota, MKSMC Koper, 11h.

 

Hrvatsko-Slovenska granica u Istri / Primorskoj zanimljiva je iz niza razloga. Iako je to granica 'tvrdog Schengena' , za domaće stanovništvo s obje strane te mnoge turiste ona je u mnogome 'meka',može ju se proći s osobnom iskaznicom, prekogranično se živi na mnogim poljima rada, djelovanja, suradnje, kulture i uživanja. No to je ipak - Granica, ove godine već dvadesetu godinu međudržavna, po potrebi poprište najpoznatijeg međudržavnog graničnog spora, granica EU (nadamo se - ne zadugo) s mnoštvom implikacija na život s njene obje strane.

Zanima nas pogled na život kraj granica s aspekta svakodnevnog življenja, s aspekta 'ljudske sigurnosti' - koncepta još uvijek u sjeni dominantnog modela 'nacionalne sigurnosti'.

Pitanja granica i dalje su u domeni 'nacionalnih politika' koje pridaju malo ili ništa pažnje pokušajima lokalnog rješavanja problema. Postavlja se pitanje da li se granični sporovi mogu riješiti na lokalnoj razini, dogovorima oko konkretnih problema građana u sredinama gdje postoje otvorena pitanja.

Kroz dva otvorena razgovora stola u Kopru i u Bujama želja nam je razgovarati sa stanovništvom sjevernozapadne Istre i Slovenskog Primorja i predstavnicima lokalne vlasti:

Kako je živjeti u pograničnom području? Koji su to konkretni problemi koje lokalnom stanovništvu stvara postojanje državne granice i koliki je prostor za međusobni dogovor između lokalnog stanovništva da se ti problemi uklone? Zašto problemi uopće nastaju? Kako će se problemi rješavati među stanovništvom ulaskom RH u EU? Postoje li mehanizmi - od privatnih odnosa do političkih kanala na lokalnoj razini kojima se problem rješavaju? Kako možemo nesmetano koristiti resurse potrebne za svakodnevni život građana (zdravstvene, trgovinske, kulturne, javni prijevoz i sl) koji su na drugoj strani granice. Kako raditi na transformaciji i razrješenju sukoba bez nedobronamjernih uticaja skrivenih iza 'nacionalnih politika'?


U Bujama će uvodna izlaganja imati:


Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije, Zagreb "Ljudska sigurnost -
koncept za humanije društvo"

Lorella Limoncin-Toth, POU Buje "Živjeti kraj granica - Kako se
promijenio život ljudi nakon uspostavljanja nove hrvatsko-slovenske granice"

Marko Brecelj, Društvo umjerenog napretka, Kopar ""Protiv zagađivanja moždanih kora u Istri i zbog nje"

David Isakovski, student Grožnjan/ Trst " Kako prelazim granice"


Na tribinama gostujeu i polaznice programa Mirovnih studija iz Zagreba.

Veselimo se Vašem dolasku!

Održavanje okruglih stolova financijski je podržano od Programa Europe for citizens i Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva.

 

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.