Još jedna generacija završila program Mirovnih studija!

Large_01

Prošlog tjedna, u petak 28. lipnja smo se oprostili od 21. generacije Mirovnih studija! Ponosni smo na 25 sudionica i sudionika koji su nam obogatili ovu godinu kroz 140 sati zajedničkog rada. Jedna od polaznica rekla nam je na evaluaciji kako odlazi „s osjećajem da MS trebaju biti dostupni u školi – svima. Strukturirano i uključeno u sustav, ne samo ovako“ i mi se apsolutno slažemo. U međuvremenu, pazimo i njegujemo naš mali prostor drugačijeg obrazovanja, kritičkog i nehijararhijskog, potičući na na mijenjanje odnosa među ljudima i mijenjanje društva.

Ove godine uvele smo malu novinu, program je trajao od siječnja do lipnja, a bio je organiziran u tri modula i sedam programskih cjelina. U Vještinama suradnje uz Lovorku Bačić, Lanu Jurman, Andrijanu Parić, Anu Raffai, Otta Raffai i Gorana Božičevića gradili smo zajednički prostor i usvajali vještine koje su nam potrebne da bi zajednički surađivali  - komunikacijske, suradničke, vještine rješavanja sukoba – bavili smo se nenasiljem, sukobom, moći i društvenom promjenom. Drugi modul koji upućuje na različite kutove iz kojih pristupamo društvenoj promjeni i analizi stanja u društvu imali smo pet programskih cjelina. Ljudska prava, tj. koncept i mehanizme njihove zaštite predstavile su nam Tatjana Vlašić, Ivana Radačić, Cvijeta Senta, Sara Lalić i Suzana Fugaj. Globalno društvo i ekonomska pravda pokrilo je pitanje održivog razvoja i radničkih prava uz Dražena Šimlešu, Jelenu Miloš, Jovicu Lončara i Ivu Ivšić. Feminizam, Spol, Rod, Sekusalnost Feminizam, spol, rod i seksualnost dekonstruirao je odnose rodne opresije uz pomoć Paule Zore i Amira Hodžića. Ljudska sigurnost i migracije uputila nas je na pitanje ljudske sigurnosti u okviru europskih i nacionalnih politika prema migracijama ali i ukazala na aktivistički doprinos integraciji. Programsku cjelinu vodili_e su Gordan Bosanac, Julija Kranjec i Emina Bužinkić. Kroz Ratno i antiratno nasljeđe, s antiratnim aktivizmom i suočavanjem s prošlošću upoznali su na Goran Božičević i Vesna Teršelić. Na kraju, u Praksama za društvenu promjenu Iva Zenzerović Šloser upoznala je grupu s razvojem civilnog društva u RH i aktualnim primjerima organiziranja za društvenu promjenu, a rad su u istom modulu nastavili kroz mentorske grupe.

Posebno hvala svima koji su gostovali u programu, predstavivši svoj rad ili rad svoje inicijative; Kuća ljudskih prava, Zadruga za etično financiranje, BRID, Centar za radničke studije, Trans* mreža Balkan, TransAid, Zagreb Pride, FAktiv, Zelena akcija, RODA, te Drago Župarić Iljić, Viktor Koska i Vesna Janković.

Predstavimo ukratko i četiri mentorske grupe kroz koje su polaznici_e uz pomoć mentorica intenzivno radile nekoliko mjeseci na različitim društvenim problemima.

Polaznice Anamarija Artić, Tanja Dunjić, Kristina Klišanin, Sandra Kučko, Judit Raffai i Petra Šarin istraživale su mogućnost primjene legislativnog kazališta u društvenom aktivizmu. Uz pomoć mentorice Josiple Lulić, članice Centra za kazalište potlačenih POKAZ koristile su metodu legislativnog kazališta  koju je osmislio Augusto Boal kako bi progovorile o problemu psihičkog nasilja u obitelji. Kroz dvije interaktivne izvedbe „Tišine“ upoznali su publiku s šutnjom institucija i pojedinaca u odnosu na ovaj problem i prikupili prijedloge za promjene u sustavu.

Zaštitom prava pacijenata u zdravstvenom sustavu bavile su se Marina Bura, Maja Međugorac, Lucija Miloslavić, Nikola Pleša i Ivančica Sklepić uz podršku mentorice Paule Zore. U grupi #prekinimošutnju analizirali_e su pravni okvir zaštite prava pacijenata, primarno Zakon o zaštiti prava pacijenata i postojeće mehanizme zaštite prava pacijenata. Na kraju, analizom svjedočanstva žena koje su pretrpjele nasilje pri trudnoći i porodu, u grupi su izradili informativni letak u kojem su povezali specifična svjedočanstva s kršenjima prava prema spomenutom zakonu.                                                              

U mentorskoj grupi Ekonomska dimenzija građanskog odgoja i obrazovanja Abra Penezić, Ante Babačić, Eduard Blaškovć, Katarina Capor, Maja Mlinarec,  Nediljka Buklijaš, Petra Požgaj i Zrinka Greblo Jurakić uz podršku Lovorke Bačić  i Jasne Račić analizirali_e su sadržaje vezane uz ekonomsku dimenziju građanskog odgoja i obrazovanja u važećim kurikulumima Građanskog odgoja i obrazovanja, Održivog razvoja i Poduzetništva. Sudionici mentorske grupe izradili su prijedloge osam nastavnih jedinica kako bi olakšali nastavnicima da se počnu baviti ovom zanemarenom dimenzijom građanskog odgoja i obrazovanja.

Grupa Kriminalizacija solidarnosti, u kojoj su radile Iva Iljić, Kamelija Kauzlarić, Martina Gradiška, Tena Dundović, Sara Morić i Maja Kos uz mentorstvo Maddalene Avon bavila se problemom kriminalizacije solidarnog pomaganja izbjeglicama. Ispitale su praksu policije i pozitivne primjere solidariziranja s izbjeglicama unatoč restriktivnim zakonskim ograničenjima te su pripremile letak s pozitivnim primjerima solarizacije iz EU i tumačenjem ograničenja u pomaganju izbjeglicama. Žele da taj letak ohrabri druge da postupaju solidarno!

Čestitke svim ovogodišnjim polaznicama i polaznicima, voditeljicama i voditeljima te mentoricama!

 

Ovaj program djelomično su financirali Veleposlanstvo SAD-a i European Network Against Racism. Ovdje izražena mišljenja nalazi i zaključci ili preporuke su isključiva odgovornost Centra za mirovne studije i ne odražavaju nužno stavove State Department-a ni ENAR-a. CMS je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.