21. i 22.05.2013. Konferencija: OSTVARIVANJE PRAVA MANJINA – INTEGRACIJA ILI SUKOB I PODJELA? 21. i 22. svibnja 2013.

Large_zadar

 

Centar za mirovne studije i Pravni fakultet u Zagrebu organiziraju dvodnevno događanje na kojem ćemo sa različitih aspekata govoriti o zaštiti ljudskih prava s naglaskom na ostvarivanje prava nacionalnih manjina. Započeti ćemo sa konferencijom pod nazivom „Ostvarivanje prava manjina – integracija ili sukob i podjela?“21. svibnja, a 22.svibnja održati ćemo trening na temu Praćenja i izvještavanja o pravima nacionalnih manjina.

Konferencija i trening održat će se u vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prvi dan Trg maršala Tita 14/2, te drugi dan Trg maršala Tita 3. Obzirom na važnost i aktualnost teme nadamo se da ćete svojim sudjelovanjem doprinijeti radu konferencije i treninga.

Više informacija pronaći ćete u nastavku.

 

 

Uz sveobuhvatan zakonodavni okvir kojim se štite prava nacionalnih manjina, uključujući i donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina od kojeg je prošlo deset godina, nedavna događanja vezana uz najavu primjene Ustavnog zakona u praksi , primjer dvojezičnosti u Vukovaru, pokazala su da su društvena klima poštivanja različitosti, uvažavanja i solidarnosti, društvo u kojemu se odvija dijalog o društvenim problemima te u kojem prevladava stvarna jednakopravnost- još nedostignuti cilj za hrvatsko društvo.

Centar za mirovne studije i Pravni fakultet u Zagrebu organiziraju dvodnevno događanje koje će tematizirati zakonodavni okvir zaštite i promocije prava nacionalnih manjina, te probleme u primjeni određenih odredbi u slučaju kada postoji otpor dijela stanovništva.

Prvi dan posvetit ćemo diskusiji o primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, o problematici dvojezičnosti u Hrvatskoj, primjeni ostalih zakona koje štite nacionalne manjine i ljudska prava, te mogućnostima otvaranja istinskog interkulturnog dijaloga u našoj zemlji. Cilj je prezentirati različita stajališta i pristupe stručnjaka, donositelja odluka i interesnih grupa u pogledu implementacije odredbi Ustavnog zakona, te razloge otpora dijela stanovništva i interesnih grupa.

Drugi dan održati ćemo trening kojim želimo podsjetiti na nužnost i važnost praćenja stanja ljudskih i manjinskihprava te upozoriti na sve izazove u metodologiji prikupljanja i usporedbe podataka o kršenjima istih. Govorit ćemo o različitim metodama izvještavanja, službenim izvještajima i važnosti 'izvještaja u sjeni', kako osigurati neovisno izvještavanje te što radimo sa prikupljenim podacima. 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.