Kurdski izbjeglica Nurettin Oral napokon pušten na slobodu!

Large_nurettin-oral

Nakon više od godinu dana osječkog pritvora Nurettin Oral je danas napokon pušten na slobodu!

Švicarsko veleposlanstvo će g.Oralu osigurati vraćanje u Švicarsku, zemlju u kojoj već 13 godina ima izbjeglički status, u kojoj radi i gdje živi s obitelji.

 

Podsjećamo, prije više od tjedan dana Ustavni sud donio je odluku kojom jasno zabranjuje izručenje kurdskog izbjeglice Nurettina Orala Turskoj. Danas je nadležni sud odlučio pustiti g. Orala na slobodu, nakon što je primio službenu potvrdu INTERPOLA da je tjeralica protiv njega brisana.

Naime, upravo je zbog slučajeva kao što je ovaj, a na poticaj organizacija među kojima je i Centar za mirovne studije, Interpol 2015. omogućio brisanje tjeralica kojima država porijekla izbjeglica zatraži izručenje kako bi se nastavio progon. Nerijetke su situacije u kojima je tjeralica vidljiva samo u određenim državama, no ne i u onoj koja je dodijelila izbjeglički status. 

 

Ovo nije prvi put da su ljudi sa statusom izbjeglice u Hrvatskoj zatvoreni zbog politički motiviranih tjeralica. Sudstvo u Hrvatskoj je u više slučajeva vrlo brzo nakon utvrđivanja zlouporabe puštalo ljude na slobodu, no u ovom slučaju stvarno se pretjeralo.

 

Stoga je pitanje, tko će sada odgovarati za godinu dana koju je čovjek nepravedno i nezakonito proveo u zatvoru?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.