Izjava za javnost povodom tragičnog incidenta s tražiteljem azila

Large-noimage

Centar za mirovne studije ovom izjavom želi reagirati na strašan događaj pokušaja pljačke bračnog bara iz Donje Stranice koje je skončano umorstvom ruskog tražitelja azila. Želimo skrenuti pažnju na mogući porast predrasuda i nasilnog ponašanja prema tražiteljima/icama azila u Hrvatskoj. S obzirom na prisutna izražavanja ksenofobije prema tražiteljima/icama azila u Hrvatskoj, smatramo važnim upozoriti na razvoj moguće generalne percepcije tražitelja/ica azila kao osoba nasilnog i agresivnog ponašanja.

Želimo upozoriti kako ovaj događaj ne smije utjecati na sliku tražitelja/ica azila u Hrvatskoj. Najveći broj tražitelja/ica azila nije uključen u ikakve kriminalne ili nezakonite radnje. Najveći broj tražitelja/ica azila dolazi iz ratom zahvaćenih područja te socijalno isključenih i siromašnih krajeva svijeta. U Hrvatskoj žele pronaći sigurnost i mir, zaštitu ljudskih prava te zaštitu od mučenja, torture, gladi, zlostavljanja, diskriminacije...

Tražitelja/ica azila u Hrvatskoj nema mnogo. Od stupanja na snagu Zakona o azilu 2004. godine bilježimo oko tisuću zahtjeva, dok su dodijeljena tek tri. Dosada tražitelji/ice azila u Hrvatskoj nisu nikada bili/e u ovakvoj ili situaciji sličnog karaktera.

Držimo važnim, sliku tražitelja/ica azila u javnosti i Prihvatilišta za tražitelje azila u Kutini ne opteretiti ovim nemilim događajem.

Svakako želimo podržati Ministarstvo unutarnjih poslova da što prije raščisti okolnosti ovog događaja te da Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini ne trpi nikakve posljedice. Svakako bismo apelirali na javnost i medije da ne vrše pritisak na Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, a time i na starije, malodobne i odrasle tražitelje/ice azila koji/e borave u njemu.
Preporučite članak: