Izgradnja mira

Medium_ustav_rh_procisceni_tekst_tabfull

Prijedlog izmjena Ustava RH

Osam nevladinih organizacija izradilo je prijedlog ustavnih promjena povodom najava izmejna ustava RH. Organizacije su također upozorile na premalu konzultaciju strankaa sa širom javnosti oko izmjena Ustava te pozvale nadležne institucije da prošire raspravu o ustavnim promjenama na šire zainteresiranu javnost. Centar za mirovne studije unutar zajedničkog prijedloga nevladinih udruga predložio je amandma na članak 3. Ustava RH kojim se definiraju najviše vrednote RH, predlaže da se umjesto riječi mirotvorstvo u Ustav RH uvrste riječi izgradnja mira i nenasilje. Detaljnan prijedlog pogledajte u nastavku teksta.

Medium_vukovar-ce-se-obnavljati-jos-30_87956

Okrugli stol „Iskustva ratne prošlosti i naučene lekcije: mirna reintegracija“


Centar za mirovne studije sa drugim mirovnim organizacijama obilježio je 15. siječnja 12 godina od mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja kojom je Republika Hrvatska ostvarila civilnu vlast nad cjelokupnim državnim teritorijem bez ijednog ispaljenog metka, bez ljudskih žrtava i težih povreda humanitarnog prava. Službenim obilježavanjem i veličanjem isključivo vojnih akcija, poput „Bljeska" i „Oluje" državne institucije nepravedno marginaliziraju i ignoriraju mirovne inicijative. Smatramo da je, nasuprot tomu, važno da se RH, kao zemlja koja je u svojoj bliskoj prošlosti proživjela rat, jasno odredi kao zemlja izgradnje mira. Uvažavajući svoju ratnu prošlost, trebamo s jednakim uvažavanjem njegovati sjećanja i obilježavati mirovna nastojanja.

Medium-noimage

Ljudska sigurnost - hrvatski izbor; Prijedlozi za angažman RH unutar Vijeća sigurnosti

14. 7. 2008. održan je okrugli stol na temu Perspektive promicanja ljudske sigurnosti tijekom članstva Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a u organizacije Ureda za udruge, Savjeta za razvoje civilnog društva i Centra za mirovne studije. Na okruglom stolu CMS je prezentirao ideje oko mogućeg proaktivnog hrvatskog angažmana u Vijeću sigurnosti, poglavito za vrijeme kada će RH predsjedati Vijećem - u prosincu 2008.

Čitav dokument je dostupan u word formatu ovdje.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.