Izgradnja mira

Medium_prosvjedno_stajanje_povodom_osloba_aju_e_presude__e_elju__5_

Platforma 112 povodom oslobađajuće presude Šešelju: Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, B-H i Vojvodini  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata uz podršku Žena u crnom iz Beograda  organizirali prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18h, kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA -  PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE! 

Medium_had

Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve!

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, B-H i Vojvodini  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18h, kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA -  PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE!

Medium_slika_1

Analiza prijedloga Zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama

Republika Hrvatska 2005. godine simbolično je uputila jednog predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova u međunarodnu mirovnu misiju u Afganistan. Time je po prvi puta civilni predstavnik RH sudjelovao u radu vojne mirovne misije, ukoliko se izuzme angažman policijskih djelatnika koji su aktivni u mirovnim misijama i operacijama još od 2000. godine. Kasnijih godina angažman civilnih stručnjaka se polako povećavao, ali je i dalje ostao neznatan ne računajući angažman policijskih djelatnika. 

Medium_mars_solidarnosti

Povodom najava izmjena Zakona o nadzoru državne granice: Zaustavite ratove, a ne ljude koji bježe od ratova!

Povodom najava iz medija da će Vlada RH uskoro krenuti u izmjene Zakona o nadzoru državne granice, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli!, Miramida centar i Regionalna adresa za nenasilno djelovanje se pitaju: Tko nas napada? Od koga se branimo? Zar smo u ratu? Izbjeglice su u potrazi za sigurnošću, a naša je moralna obaveza i obaveza koja proizlazi iz međunarodnog humanitarnog prava učiniti sve što možemo u sferi humanitarnog zbrinjavanja.

Medium_flag_of_lithuania.svg

Sudjelovanje civilnih snaga Litve u mirovnim operacijama

Ulaskom u Europsku uniju i euroatlantsku zajednicu NATO, 2004. godine, Litva je i službeno proglasila kako joj je cilj "da i dalje bude aktivna članica međunarodne zajednice, učinkovito pridonosi odgovorima na krize, krizno upravljanje i mirovnim operacijama", jedan od prioritetnih ciljeva vanjske politike. O sudjelovanju civilnih snaga Litve u mirovnim operacijama piše Vytaute Vailionyte, politologinja koja je provela četiri mjeseca na internshipu u Centru za mirovne studije. 

Medium_pakrac_delfin

Značaj nacionalnih manjina u društvima danas

U sklopu trećeg Volonterskog kampa Pakrac održava se konferencija 'Značaj nacionalnih manjina u društvima danas' u četvrtak, 16. srpnja 2015. u pakračkoj Gradskoj vijećnici u kompleksu Janković s početkom u 11 sati. 

Medium_miramida_slika_zajedni%c4%8dka

MIRamiDAlmacija: Izgradnja mira i kulturna baština

U Kuli Stojana Jankovića u mjestu Islam Grčki nedaleko Zadra, od 9. do 13. srpnja 2012. održan je MIRamiDA trening na temu "Izgradnja mira i kulturna baština".    Skoro dvadeset polaznika/ca iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Hrvatske kroz tih je pet dana promišljalo sukob, identitete, izgradnju mira, suradnju u zajednici, te saznalo nešto o tradicijskoj baštini Ravnih kotara (FFZG), kao i pozitivnim primjerima nadilaženja izazova podijeljenih zajednica zahvaljujući gostovanju Nansen centra iz Slavonije.

Aktivnost je dio projekta "Kula Jankovića, spomenik kulture - pokretač održivog razvoja Ravnih Kotara" Sveučilišta u Zagrebu.  

Također, velike zahvale idu Milanu Coliću iz Centra za ratnu traumu, Beograd; Radi Dragojeviću iz zagrebačkog SKD Prosvjeta na materijalima za rad; te, kao i uvijek, sjajnom gostoprimstvu obitelji Desnica. 

Medium-noimage

Funkcije rezidualnog mehanizma Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)

Piše Martin Petrov, predstojnik Ureda tajnika MKSJ-a

 

Što je Rezidualni mehanizam? Koje će mu biti funkcije i odgovornosti i što on znači za pravosudne institucije u Hrvatskoj koje se bave predmetima ratnih zločina?

Mehanizam nije samo MKSJ pod drugim imenom.

Mehanizam nije ni “mini-MKSJ”.

Mehanizam nije istražno tijelo koje će nastaviti istraživati kršenja međunarodnog prava i podizati optužnice.

Mehanizam nije novi ad hoc međunarodni sud, niti je u prvom redu jedan međunarodni kazneni sud uopće.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.