Izgradnja mira

Medium_morh

Hrvatska mora hitno zaustaviti i revidirati politiku izvoza oružja – prekršen UN-ov Ugovor o trgovini oružjem

Republika Hrvatska prodajom oružja Saudijskoj Arabiji, prekršila je međunarodni Ugovor o trgovini oružjem, koji zahtijeva da prije izvoza država mora napraviti procjenu zlouporabe oružja.

 

Iako već postoji nekoliko vrlo utemeljenih izvješća o ratnim zločinima koje je počinila vojska Saudijske Arabije, kao što su npr. izvješće UN-a ili poziv Europskog parlamenta o embargu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju gdje jasno ističu ratne zločine koje je počinila Saudijska Arabija, Hrvatska je odlučila ne samo prodati oružje i municiju toj zemlji, već i ne ispitati za što će ono biti korišteno. 

Medium_foto

Tražimo Vladu i Predsjednicu da Hrvatska ponudi utočište za djecu i civile iz Alepa

Zgroženi ponavljanjem povijesti koje danas u Alepu lišava živote tisuće civila koji su nakon dugotrajne izolacije, izgladnjelosti i svakodnevnog bombardiranja sada prepušteni na milost i nemilost vojsci lojanoj Asadu, Centar za mirovne studije poziva sve građane i građanke Hrvatske kao i Vladu, Sabor i Predsjednicu države da zbog vlastite povijesti ratnih stradanja te sjećanja na tragediju Vukovara i tragediju bliskog nam Sarajeva, odmah tražimo prekid vatre u cilju izvlačenja civila iz Alepa. U skladu s tim, Hrvatska može i treba ponuditi smještaj i zbrinjavanje barem jednog dijela preživjelih obitelji, jer ako ne reagiramo danas, već sutra mnogi od njih više neće biti živi. 

Medium_rhythm_of_the_saints_-_mural__lunar__1_

Mural u znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, ovih je dana na napuštenom osječkom zidu naslikan mural „Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don't let them blind me“ nazvan po pjesmi Paula Simona čiju je ploču Josip Reihl-Kir posljednju kupio. 

Medium_reihl_kir_portret

Sjećanje na Josipa Reihl-Kira, mirotvorca na nišanu

Danas je 25. godišnjica smrti Josipa Reihla Kira, mirotvorca i šefa policije koji nas je sve zadužio položivši život za dijalog s neistomišljenicima. Ubijen je nakon što je u lipnju 1991. na sjednici skupštine upozorio „Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.“

Medium_rk

Akademija „Josip Reihl-Kir“ u spomen 25. godišnjice smrti

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, Centar za mirovne studije u suradnji s Gradom Osijekom organizira Akademiju „Josip Reihl-Kir“ u spomen 25. godišnjice smrti u petak, 1. srpnja 2016. od 18 do 21 sat u Muzeju Slavonije (Trg Sv. Trojstva 6, Osijek).

Medium_20160609_173044

Gradnja dijaloga - Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj

U četvrtak 9. lipnja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održala se promocija knjige "Gradnja dijaloga - Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj" autora Gorana Božičevića. Knjiga je nastala tijekom rada na projektu mapiranja pomirenja na zapadnom Balkanu koji su vodili Odjel za političke poslove Ujedinjenih naroda iz New Yorka, Regionalni ured Programa Ujedinjenih Naroda u Istanbulu i uredi UNDP-a u Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.