Izgradnja mira

Medium_rhythm_of_the_saints_-_mural__lunar__1_

Mural u znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, ovih je dana na napuštenom osječkom zidu naslikan mural „Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don't let them blind me“ nazvan po pjesmi Paula Simona čiju je ploču Josip Reihl-Kir posljednju kupio. 

Medium_reihl_kir_portret

Sjećanje na Josipa Reihl-Kira, mirotvorca na nišanu

Danas je 25. godišnjica smrti Josipa Reihla Kira, mirotvorca i šefa policije koji nas je sve zadužio položivši život za dijalog s neistomišljenicima. Ubijen je nakon što je u lipnju 1991. na sjednici skupštine upozorio „Dok sam ja načelnik Osječko-baranjske policijske uprave rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.“

Medium_rk

Akademija „Josip Reihl-Kir“ u spomen 25. godišnjice smrti

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, Centar za mirovne studije u suradnji s Gradom Osijekom organizira Akademiju „Josip Reihl-Kir“ u spomen 25. godišnjice smrti u petak, 1. srpnja 2016. od 18 do 21 sat u Muzeju Slavonije (Trg Sv. Trojstva 6, Osijek).

Medium_20160609_173044

Gradnja dijaloga - Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj

U četvrtak 9. lipnja na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu održala se promocija knjige "Gradnja dijaloga - Izabrani primjeri rada na pomirenju u Hrvatskoj" autora Gorana Božičevića. Knjiga je nastala tijekom rada na projektu mapiranja pomirenja na zapadnom Balkanu koji su vodili Odjel za političke poslove Ujedinjenih naroda iz New Yorka, Regionalni ured Programa Ujedinjenih Naroda u Istanbulu i uredi UNDP-a u Albaniji, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Medium_prosvjedno_stajanje_povodom_osloba_aju_e_presude__e_elju__5_

Platforma 112 povodom oslobađajuće presude Šešelju: Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju za zločine nad civilima u Hrvatskoj, B-H i Vojvodini  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata uz podršku Žena u crnom iz Beograda  organizirali prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18h, kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA -  PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE! 

Medium_had

Poraz za pravdu, sramota za sud, nepravda za žrtve!

Povodom oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju, samozvanom četničkom vojvodi, za zločine nad civilima u Hrvatskoj, B-H i Vojvodini  Platforma 112 i Centar za žene žrtve rata organiziraju prosvjedno stajanje na zagrebačkom Trgu bana Jelačića večeras 31. ožujka u 18h, kod zdenca Manduševac, pod nazivom OSLOBAĐANJE ŠEŠELJA -  PORAZ ZA PRAVDU, SRAMOTA ZA SUD, NEPRAVDA ZA ŽRTVE!

Medium_slika_1

Analiza prijedloga Zakona o sudjelovanju civilnih stručnjaka u međunarodnim misijama i operacijama

Republika Hrvatska 2005. godine simbolično je uputila jednog predstavnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova u međunarodnu mirovnu misiju u Afganistan. Time je po prvi puta civilni predstavnik RH sudjelovao u radu vojne mirovne misije, ukoliko se izuzme angažman policijskih djelatnika koji su aktivni u mirovnim misijama i operacijama još od 2000. godine. Kasnijih godina angažman civilnih stručnjaka se polako povećavao, ali je i dalje ostao neznatan ne računajući angažman policijskih djelatnika. 

Medium_mars_solidarnosti

Povodom najava izmjena Zakona o nadzoru državne granice: Zaustavite ratove, a ne ljude koji bježe od ratova!

Povodom najava iz medija da će Vlada RH uskoro krenuti u izmjene Zakona o nadzoru državne granice, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mirovne studije, Inicijativa Dobrodošli!, Miramida centar i Regionalna adresa za nenasilno djelovanje se pitaju: Tko nas napada? Od koga se branimo? Zar smo u ratu? Izbjeglice su u potrazi za sigurnošću, a naša je moralna obaveza i obaveza koja proizlazi iz međunarodnog humanitarnog prava učiniti sve što možemo u sferi humanitarnog zbrinjavanja.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.