Okrugli stol „Iskustva ratne prošlosti i naučene lekcije: mirna reintegracija“

Large_vukovar-ce-se-obnavljati-jos-30_87956


Centar za mirovne studije sa drugim mirovnim organizacijama obilježio je 15. siječnja 12 godina od mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja kojom je Republika Hrvatska ostvarila civilnu vlast nad cjelokupnim državnim teritorijem bez ijednog ispaljenog metka, bez ljudskih žrtava i težih povreda humanitarnog prava. Službenim obilježavanjem i veličanjem isključivo vojnih akcija, poput „Bljeska" i „Oluje" državne institucije nepravedno marginaliziraju i ignoriraju mirovne inicijative. Smatramo da je, nasuprot tomu, važno da se RH, kao zemlja koja je u svojoj bliskoj prošlosti proživjela rat, jasno odredi kao zemlja izgradnje mira. Uvažavajući svoju ratnu prošlost, trebamo s jednakim uvažavanjem njegovati sjećanja i obilježavati mirovna nastojanja.

Centar za mirovne studije smatra mirnu reintegraciju važnim a u javnosti zapostavljenim događajem iz nedavne prošlosti te baš zbog toga, smatramo bitnim potaknuti javnu raspravu i organizirati okrugli stol sa slijedećim programom:

11.00 - 12.00 uvodničari/ke:
Kruno Kardov - asistent na Odsjeku za sociologiju, Filozofski fakultet u Zagrebu
Katarina Kruhonja - Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, Osijek
Gordana Stojanović - dobitnica Pax Christi nagrade za mir, pravdu i nenasilje
Drago Hedl - novinar
12.00 - 12.30 pauza
12.30 - 14.00 rasprava

Nakon kratkog izlaganja svakog od uvodničara važno nam je otvoriti prostor i rezervirati vrijeme za debatu u kojoj vas potićemo da sudjelujete vašim komentarima, iskustvom ili mišljenjem. Cijeli okrugli stol biti će snimljen i transkribiran te kasnije, relevantni djelovi rasprave uređeni za publikaciju u izdanju CMS-a. Izdavanje publikacije očekujemo u travnju.

Okrugli stol održati će se 27.1.2010. u srijedu u prostoru Kuće ljudskih prava, Selska ulica 112 C sa početkom u 11h.


Nadamo se vašem dolasku,
Lana Vego
Centar za mirovne studije

Kako do Kuće ljudskih prava? Dođite do križanja Selske i Ozaljske ulice. Zatim krenite sjeverno niz Selsku (prema Sljemenu) i drugi kolni ulaz s lijeve strane je ulaz u dvorište KLJP. Na broju 112c (iza glazbene škole) druga zgrada u nizu je KLJP. Kontakt broj: +385 (0) 98 9595890

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.