Povodom obilježavanja Mirne reintegracije: Izgradnja mira kao zalog za bolju budućnost

Large_hina_vukovar

Danas obilježavamo 18 godina od kada je završen proces Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kojim je bez ispaljenog metka i bez izgubljenog ljudskog života, pod puni suverenitet RH vraćen čitav njen teritorij. Centar za mirovne studije (CMS) pozdravlja odluku Predsjednice RH da nastavi tradiciju Ureda predsjednika/ice te da se i ove godine simbolično obilježi završetak Mirne reintegracije. Istovremeno, CMS izražava žaljenje što Vlada u odlasku, kao ni političke stranke koje uskoro preuzimaju vlast i trenutni mandatar, nisu uložili napore i pokazali interes za obilježavanjem ovog iznimnog datuma iz bliske hrvatske povijesti. 

Obilježavanje vojno-redarstvene akcije Oluja uvijek zauzima puno više prostora i interesa javnosti i političara, nego Mirna reintegracija, a upravo se u ovom datumu možda krije točka prekretnica hrvatske politike post-ratne izgradnje mira koja će nas sve zajedno učiniti boljim društvom. 

Ni 20 godina nakon prestanka rata, rane koje je rat otvorio nisu zacijelile, već s vremena na vrijeme postaju sve otvorenije i koče nas da se razvijamo kao pravedno društvo – društvo prihvaćanja, nenasilja i dijaloga. Jedan od uzroka tako sporog oporavka leži i u dvadesetogodišnjem neznanju i izbjegavanju kreiranja javnih politika koje doprinose smanjenju traume i oporavku društva. Uz procesuiranje ratnih zločina, napore za pronalazak nestalih osoba i rada sa veteranima bilo je potrebno učiniti puno više. Nedostajao nam je strukturirani dijalog o tome što nam se dogodilo, nedostajalo nam je čuti jedne druge te suočiti se s vlastitom prošlošću, a Vukovaru vratiti ekonomsku snagu. No do oporavka neće doći ako ćemo stalno okretati glavu i misliti da ćemo isključivo razvojem gospodarstva, bez ostalih nužnih koraka izbrisati sve nepravde koje su nam se desile. Dok su građani kroz različite organizacije civilnog društva godinama radile u smjeru oporavka, vodeća politika je te procese ignorirala. Sada je vrijeme da okrenemo ploču jer politike „pomirenja“ promovirane zadnjih 20 godina očito nisu dale rezultata.

Hrvatska na krilima Mirne reintegracije može zauzeti važno mjesto u međunarodnim odnosima i ponuditi svijetu mirovne politike koje su sve nužnije i važnije. Politike nelegalnih međunarodnih intervencija, militarizacije, eksploatacije resursa, rasizma i promocije vjerskih fundamentalizama koje su obilježile svijet posljednjih deset godina dovele su ponovno do globalnih nestabilnosti i spirale nasilja. Odgovor na takvo stanje moraju biti politike izgradnje mira, baš na tragu one kakva se dogodila prije 18 godina u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu. 

 

FOTO: Hina

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.