Konzultacije s pravosuđem o inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM)

Large-noimage

Centar za mirovne studije iz Zagreba i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba
 u ime Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za ustanovljenje i javno iznošenje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivšoj Jugoslaviji (REKOM)
pozivaju Vas na Konzultacije s pravosudnim djelatnicima.

Konzultacije će se održati 26. veljače 2010. u Zagrebu
u Hotelu Dubrovnik, Ljudevita Gaja 1
s početkom u 10h.
 

Inicijativu o osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima u svibnju 2006. pokrenuli su Documenta – Centar za suočavanja s prošlošću (Hrvatska), Fond za humanitarno pravo (Srbija) i Istraživačko-dokumentacioni centar (BiH). Na Forumu u Prištini tijekom listopada 2008. osnovana je Koalicija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica (REKOM), koju čine organizacije za ljudska prava, udruge žrtava, organizacije mladih, pisci/spisateljice, umjetnici/e, novinari/ke, i sudionici/e u regionalnom konzultacijskom procesu civilnog društva o načinima za utvrđivanje istine o ratnim zločinima u bivšoj Jugoslaviji.
Spomenuta regionalna Koalicija za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima ima zadaću informirati regionalnu javnost o inicijativi, širiti mrežu podrške, a potom, s preporukama civilnog društva, zahtjev za osnivanje Komisije predati nacionalnim vladama i parlamentima post-jugoslavenskih zemalja.

Cilj ovih konzultacija je upoznati domaće pravosudne stručnjake i stručnjakinje sa ovom važno inicijativom, te otvoriti diskusiju o predloženom modelu suočavanja s prošlošću kroz prizmu tranzicijske pravde.
Pregled cjelokupnog konzultacijskog procesa (http://www.korekom.org/webpage/108) kao i najzanimljivije momente u razvoju naše Inicijative saznajte više na internetskim stranicama www.korekom.org. U prilogu Vam šaljemo više informacija o inicijativi kao i program konzultacija.
Svima sudionicima Konzultacija koji u Zagreb dolaze iz drugih gradova nakon programa biti će isplaćeni putni troškovi.

Uz dobre želje veselimo se zajedničkoj suradnji!

S poštovanjem,

Gordan Bosanac, Centar za mirovne studije Zagreb
Vesna Teršelič, Documenta- Centar za suočavanje s prošlošću Zagreb
 

Program konzultacija preuzmite OVDJE.

Preporučite članak: