Građanski odgoj i mirovno obrazovanje

Medium_klupko

Održana konferencija o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja

Vodice, 18.06. Konferencija je na inicijativu organizacija civilnog društva održana nakon prve godine eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) s ciljem predstavljanja rezultata i najavom aktivnosti u sljedećoj školskoj godini. Prisustvovali su ključni akteri u sadašnjoj i budućoj provedbi.Ministar Željko Jovanović podržao je uvođenje GOO-a i istaknuo kako je ovaj eksperimentalni program iznimno važan zbog dragocjenih iskustava, materijala i podataka koji će proizaći iz istraživanja, obrazložio da je GOO put prema društvu više slobode, te da dugoročno može donijeti boljitak cijeloj Hrvatskoj i odgojiti bolje donositelje odluka. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je spremnost Agencije za daljnju suradnju s civilnim sektorom, posebno zbog manjka kapaciteta AZOO-a, te nadu da će Agencija u svim svojim kapacitetima moći uložiti daljnje kvalitativne i kvantitativne napore u uvođenju GOO-a.

Medium_klupko

Priručnik za nastavnike: Znam, razmišljam, sudjelujem

Predstavljamo priručnik: Znam, razmišljam, sudjelujem. Priručnik je pomoć nastavnicama, stručnim suradnicima i drugim edukatorima u provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja.
Priručnik je nastao u sklopu projekta Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama u sklopu eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2012/2013.

Medium_klupko_s_thumb

Okrugli stol Znam, razmišljam, sudjelujem - Građanski odgoj i obrazovanje

Centar za mirovne studije organizira okrugli stol o Građanskom odgoju i obrazovanju u Gospiću, 29. 04.2013. u prostoru KIC-a, s početkom u 15 sati.

Na okruglom stolu predstavit ćemo Građanski odgoj i obrazovanje te njegovu eksperimentalnu provedbu u formalnom odgojno-obrazovnom sustavu u ovoj školskoj godini.

Uvodničarke će biti prosvjetne djelatnice koje su uključene u provedbu te predstavnice udruga civilnog društva koje pomažu ovom procesu u šest škola u Hrvatskoj. Svoj osvrt na ove sadžaje u visokoškolskim ustanovama dati će Predstojnica Odsjeka za učiteljski studij Odjela za nastavničke studije u Gospiću. 
Biti će predstavljena i medijska kampanja kojom želimo podići interes i razumijevanje javnosti o sadržajima, ciljevima i potrebi kvalitetnog i sustavnog uvođenja ovih sadržaja u formalni obrazovni sustav.
U drugom dijelu okruglog stola govorit ćemo o mogućnostima suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih ustanova u osiguravanju podrške pri uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja.

Medium_klupko

Započela kampanja za uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja: Znam, razmišljam, sudjelujem

Kampanju provode Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG u sklopu IPA projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama" kojim istovremeno pružaju podršku eksperimentalnom provođenju u šest škola u Dugoj Resi, Vukovaru, Daruvaru, Obrovcu i Gori kod Petrinje, s očekivanjem da će GOO biti kvalitetno i sustavno uveden u sve osnovne i srednje škole u školskoj godini 2014/15.

Medium_education_sarena

Usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja u školama, u sklopu projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama“

Na zagrebačkom Sljemenu, u hotelu Tomislavov dom, sutra (21.kolovoza) započinje prvi od dva treninga za učitelje, nastavnike i stručne suradnike s područja od posebne državne skrbi, koji će u sklopu projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama" od početka školske godine 2012./2013. sudjelovati u eksperimentalnom uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole. Radi se o projektu koji zajednički provode Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Medium-noimage

Zagovaranje uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja

Okvir građanskog odgoja i obrazovanja je okvir kroz koji zagovaramo odgoj i obrazovanje za mir i aktivne građane. Nakon usvajanja Nacionalnog okvirnog kurikuluma i sastavljanja predmetnog kurikuluma Građanskog odgoja i obrazovanja stvorili su se uvjeti za snažnije zagovaranje sustavnog i kvalitetnog uvođenja mirovnog i građanskog odgoja. Od 2012. Kroz rad Inicijative udruga zagovaramo, a kroz projekt Novo doba ljudskih prava i demokracije provodimo eksperimentalnu fazu uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja. Nositelj projekta je Mreža mladih Hrvatske, a zajedničkim snagama na njemu rade: Centar za mirovne studije, GONG, Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarvstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Nacionalni centar za vanjsko vrednoivanje. Projekt podržava Ured Pučkog pravobranitelja, a financijski ga podupiru EU, Ured za udruge Vlade RH, Američa ambasada, MZOS, Kraljevina Nizozemska.

Medium_clock

Javna rasprava o Nacrtu kurikuluma građanskog odgoja i obrazovanja

Rasprava je održana 21. veljače 2012. u organizaciji Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u sklopu IPA 2009 projekta „Jačanje kapaciteta Vladinog Ureda za udruge za izgradnju učinkovitog partnerstva s organizacijama civilnog društva u borbi protiv korupcije". Bilješku s održanog savjetovanja, kao i druge informacije o održanom događanju, možete pronaći na mrežnim stranicama Ureda za udruge.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.