Građanski odgoj i mirovno obrazovanje

Medium_klupko

Građanski odgoj i obrazovanje - Poziv medijima na tiskovnu konferenciju

Posljednjih dana suočeni smo s proturječnim informacijama u javno-medijskom prostoru oko uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav. Organizacije okupljene u GOOD Inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole i Platformu 112, pozivaju Vladu Republike Hrvatske, da sukladno najavama i planovima utemeljenima u Planu 21 i Koalicijskom sporazumu, osigura kvalitetno uvođenje i provedbu sadržaja usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika kao aktivnih i odgovornih građana kao i stalni doprinos razvijanju demokratske klime škola.

Tiskovna konferencija održat će se sutra, u četvrtak 26. lipnja s početkom u 09.30 sati u prostorijama GONG-a, Trg bana J. Jelačića 15/4, Zagreb.

Medium_klupko_s_thumb

Kada će vlast prepoznati potencijal građanskog odgoja i obrazovanja za društveni razvoj?

Poštovani,

posljednjih dana suočeni smo s proturječnim informacijama u javnom prostoru o građanskom odgoju i obrazovanju. Organizacije okupljene u GOOD inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole i Platformu 112, pozivaju Vladu Republike Hrvatske, da sukladno najavama i planovima utemeljenima u Planu 21 i Koalicijskom sporazumu, osigura kvalitetno uvođenje i provedbu sadržaja i metoda usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika kao aktivnih i odgovornih građana.

Medium_klupko

Usavršavanje nastavnika/ca i učitelja/ica

Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije pozivaju zainteresirane nastavnike/ce i učitelje/ice da se prijave na usavršavanje u području građanskog odgoja i obrazovanja. Prijaviti se možete elektronski, na temelju čega će biti odabrano 20 polaznika/polaznica.
Aplikacija za prijavu se nalazi na sljedećoj internetskoj adresi: https://docs.google.com/forms/d/1Sb2hxbmJCDzhEFJH0Ue5aSimLISuNyYh-jLBA48n12U/viewform?c=0&w=1.
Detaljnije možete pronaći u pozivu u prilogu.

Medium_10341607_635820399845933_4555461775690077526_n

U Hrvatskom saboru održan okrugli stol „Građanski odgoj i obrazovanje – vrijednosti i izazovi“

U Hrvatskom saboru 29. svibnja 2014. održan je okrugli stol pod nazivom „Građanski odgoj i obrazovanje - vrijednosti i izazovi", organiziran u suradnji Mirovnih studija, GOOD Inicijative i saborske zastupnice Sonje König.

Svi sudionici rasprave istakli su važnost uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u formalni odgojno-obrazovni sustav te diskutirali o poteškoćama, potrebnim koracima i prioritetima. Složili su se da je ključni preduvjet kvalitetne provedbe podrška nastavnom kadru, prvenstveno kroz stručno osposobljavanje nastavnika i profesora.

U radu Oruglog stola sudjelovali su Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, saborski zastupnici Branko Vukšić, Furio Radin, Gvozden Flego, Dunja Špoljar, Igor Kolman i Sonja König te Lovorka Bačić u ime GOOD inicijative i Iva Zenzerović Šloser, voditeljica Mirovnih studija. Okrugli stol pratile su studentice Mirovnih studija te Andrea Halambek, tajnica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Poziv za sudjelovanje na okruglom stolu bio je poslan svim klubovima zastupnika.

Medium_plakat_mir_djecakfin_s_thumb

Rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju i skup 'Nasilje ostavlja tragove'

Pod nazivom 'Nasilje ostavlja tragove', 12. svibnja je u organizaciji Centra za mirovne studije održan stručni skup o prevenciji vršnjačkog nasilja. Na skupu je predstavljeno istraživanje o percepciji i pojavnosti nasilja među mladima, prezentirani su identificirani preventivni programi koje provode organizacije i civilnog društva i provedena plenarna diskusija o tome kroz koje se mehanizme može sustavno integrirati u formalno obrazovanje.

Medium_plakat_mir_djecakfin_s_thumb

Prezentacija rezultata istraživanja o vršnjačkom nasilju i stručni skup: Nasilje ostavlja tragove

Centar za mirovne studije i partneri pozivaju vas na predstavljanje rezultata istraživanja o pojavnosti vršnjačkog nasilja i prezentaciju prevencijskih programa. Predstavljenje će biti u ponedjeljak 12.05. od 10 sati u hotelu Panorama u Zagrebu. Istraživanje je provedeno u surdanji s IPSOS Pulsom, prezentacija je namjenjena ravnateljima škola, stručnim suradnicima i organizacijama civilnog društva.

Medium_plakat_mir_djecakfin_s_thumb

Poziv za iskaz interesa - istraživanje o nasilju među mladima

Ovim putem pozivamo zainteresirane istraživače, institute i istraživačke agencije da se prijave za provedbu istraživanja o nasilju među mladima. Cilj istraživanja je doprinos prevenciji i suzbijanju nasilja i afirmaciji aktivizma među mladima kroz stvaranje i povezivanje stručnih i institucionalnih kapaciteta: provedbu istraživanja, razvijanje edukacijskih programa za mlade i edukatore i provedbu aktivnosti u zajednicama. Rezultati istraživanja koristiti će se kao temelj kampanje Nasilje ostavlja tragove kao i u artikuliranju mogućih rješenja.

 

 

 

 

Medium_klupko

Održana konferencija o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja

Vodice, 18.06. Konferencija je na inicijativu organizacija civilnog društva održana nakon prve godine eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja (GOO) s ciljem predstavljanja rezultata i najavom aktivnosti u sljedećoj školskoj godini. Prisustvovali su ključni akteri u sadašnjoj i budućoj provedbi.Ministar Željko Jovanović podržao je uvođenje GOO-a i istaknuo kako je ovaj eksperimentalni program iznimno važan zbog dragocjenih iskustava, materijala i podataka koji će proizaći iz istraživanja, obrazložio da je GOO put prema društvu više slobode, te da dugoročno može donijeti boljitak cijeloj Hrvatskoj i odgojiti bolje donositelje odluka. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović istaknuo je spremnost Agencije za daljnju suradnju s civilnim sektorom, posebno zbog manjka kapaciteta AZOO-a, te nadu da će Agencija u svim svojim kapacitetima moći uložiti daljnje kvalitativne i kvantitativne napore u uvođenju GOO-a.

Medium_klupko

Priručnik za nastavnike: Znam, razmišljam, sudjelujem

Predstavljamo priručnik: Znam, razmišljam, sudjelujem. Priručnik je pomoć nastavnicama, stručnim suradnicima i drugim edukatorima u provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja.
Priručnik je nastao u sklopu projekta Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama u sklopu eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2012/2013.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.