Građanski odgoj i mirovno obrazovanje

Medium_klupko

Niti ova nesposobna Vlada ne želi građane koji misle svojom glavom, Izvještaj s konferencije za novinare

Je li ova Vlada sposobna provesti bilo koju reformu kad ni nakon tri godine priprema u škole nije uspjela uvesti građanski odgoj i obrazovanje i od kojega sada odustaje - zapitale su na konferenciji za novinare u Kući ljudskih prava organizacije civilnoga društva ogorčene postupcima Vlade koju ocjenjuju potpuno nekompetentnom i još jednom u nizu Vlada koje strahuju od građana koji misle svojom glavom umjesto da neobrazovani budu podložni različitim manipulacijama.

Medium_klupko

Građanski odgoj i obrazovanje - Poziv medijima na tiskovnu konferenciju

Posljednjih dana suočeni smo s proturječnim informacijama u javno-medijskom prostoru oko uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav. Organizacije okupljene u GOOD Inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole i Platformu 112, pozivaju Vladu Republike Hrvatske, da sukladno najavama i planovima utemeljenima u Planu 21 i Koalicijskom sporazumu, osigura kvalitetno uvođenje i provedbu sadržaja usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika kao aktivnih i odgovornih građana kao i stalni doprinos razvijanju demokratske klime škola.

Tiskovna konferencija održat će se sutra, u četvrtak 26. lipnja s početkom u 09.30 sati u prostorijama GONG-a, Trg bana J. Jelačića 15/4, Zagreb.

Medium_klupko_s_thumb

Kada će vlast prepoznati potencijal građanskog odgoja i obrazovanja za društveni razvoj?

Poštovani,

posljednjih dana suočeni smo s proturječnim informacijama u javnom prostoru o građanskom odgoju i obrazovanju. Organizacije okupljene u GOOD inicijativu za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole i Platformu 112, pozivaju Vladu Republike Hrvatske, da sukladno najavama i planovima utemeljenima u Planu 21 i Koalicijskom sporazumu, osigura kvalitetno uvođenje i provedbu sadržaja i metoda usmjerenih na razvijanje građanske kompetencije učenika kao aktivnih i odgovornih građana.

Medium_klupko

Usavršavanje nastavnika/ca i učitelja/ica

Mreža mladih Hrvatske i Centar za mirovne studije pozivaju zainteresirane nastavnike/ce i učitelje/ice da se prijave na usavršavanje u području građanskog odgoja i obrazovanja. Prijaviti se možete elektronski, na temelju čega će biti odabrano 20 polaznika/polaznica.
Aplikacija za prijavu se nalazi na sljedećoj internetskoj adresi: https://docs.google.com/forms/d/1Sb2hxbmJCDzhEFJH0Ue5aSimLISuNyYh-jLBA48n12U/viewform?c=0&w=1.
Detaljnije možete pronaći u pozivu u prilogu.

Medium_10341607_635820399845933_4555461775690077526_n

U Hrvatskom saboru održan okrugli stol „Građanski odgoj i obrazovanje – vrijednosti i izazovi“

U Hrvatskom saboru 29. svibnja 2014. održan je okrugli stol pod nazivom „Građanski odgoj i obrazovanje - vrijednosti i izazovi", organiziran u suradnji Mirovnih studija, GOOD Inicijative i saborske zastupnice Sonje König.

Svi sudionici rasprave istakli su važnost uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u formalni odgojno-obrazovni sustav te diskutirali o poteškoćama, potrebnim koracima i prioritetima. Složili su se da je ključni preduvjet kvalitetne provedbe podrška nastavnom kadru, prvenstveno kroz stručno osposobljavanje nastavnika i profesora.

U radu Oruglog stola sudjelovali su Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vedrana Spajić Vrkaš s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, saborski zastupnici Branko Vukšić, Furio Radin, Gvozden Flego, Dunja Špoljar, Igor Kolman i Sonja König te Lovorka Bačić u ime GOOD inicijative i Iva Zenzerović Šloser, voditeljica Mirovnih studija. Okrugli stol pratile su studentice Mirovnih studija te Andrea Halambek, tajnica Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora. Poziv za sudjelovanje na okruglom stolu bio je poslan svim klubovima zastupnika.

Medium_plakat_mir_djecakfin_s_thumb

Rezultati istraživanja o vršnjačkom nasilju i skup 'Nasilje ostavlja tragove'

Pod nazivom 'Nasilje ostavlja tragove', 12. svibnja je u organizaciji Centra za mirovne studije održan stručni skup o prevenciji vršnjačkog nasilja. Na skupu je predstavljeno istraživanje o percepciji i pojavnosti nasilja među mladima, prezentirani su identificirani preventivni programi koje provode organizacije i civilnog društva i provedena plenarna diskusija o tome kroz koje se mehanizme može sustavno integrirati u formalno obrazovanje.

Medium_plakat_mir_djecakfin_s_thumb

Prezentacija rezultata istraživanja o vršnjačkom nasilju i stručni skup: Nasilje ostavlja tragove

Centar za mirovne studije i partneri pozivaju vas na predstavljanje rezultata istraživanja o pojavnosti vršnjačkog nasilja i prezentaciju prevencijskih programa. Predstavljenje će biti u ponedjeljak 12.05. od 10 sati u hotelu Panorama u Zagrebu. Istraživanje je provedeno u surdanji s IPSOS Pulsom, prezentacija je namjenjena ravnateljima škola, stručnim suradnicima i organizacijama civilnog društva.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.