Znanje za održivo djelovanje – od nastavnica/ka do učenica/ka

Large_seminarzg3

Centar za mirovne studije i Zelena Istra, u suradnji s dr. sc. Draženom Šimlešom proveli su seminar za obrazovne radnice/ke osnovnih škola iz Zagreba, Osijeka, Siska i Krapinsko-zagorske županije koji provode Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost. Seminar se održao u Zagrebu od 31. kolovoza do 02. rujna 2020.

 

Održivi razvoj (OR) je jedna od dimenzija GOO-a koji se provodi prema tzv. riječkom modelu kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama gradova Rijeka, Osijek i Sisak, te Krapinsko-zagorskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Također, održivi razvoj je od školske godine 2019./2020. uveden u sve škole kao obavezna međupredmetna tema te je svrha ovog seminara bila upoznati obrazovne radnice/ke sa ovim širokim tematskim područjem i doprinijeti izgradnji njihovih kompetencija za rad s učenicima kroz nastavu, izvannastavne i projektne aktivnosti kao i doprinjeti njihovoj motivaciji i idejama za rad. 

Ovaj obrazovni program obuhvaća teorijsku i praktičnu pripremu nastavnica/ka za rad s učenicima u području održivog razvoja, kroz redovnu nastavu (međupredmetno) te povezano s temama izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) te školske projekte.  

Seminar je započeo izlaganjima dr.sc. Dražena Šimleše koji je približio sudionicama/ima što je održivi razvoj te je kao bivši voditelj ekspertne radne skupine za kurikulum međupredmetne teme Održivi razvoj, predstavio njegovu strukturu i koncept uzevši u obzir također i veze s cjelinama i temama GOO-a kao izvannastavne aktivnosti. Izlaganje je primjerima iz prakse obogatila Irena Burba iz organizacije Zelena Istra koja je sudionicama predstavila mnoštvo korisnih i praktičnih metoda i aktivnosti koje provode sa školama u Istri. U drugoj polovici seminara smo obradile, teorijski i praktično, Ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030. te su sudionice imale priliku i primjeniti stečene informacije i znanje kroz kreiranje sadržaja za nastavu i izvannastavne aktivnosti. Sudionicama su između ostalih, predstavljeni i novonastali materijali za rad u nastavi održivog razvoja – animirani filmić 'Planet u glavu' i školski kalendar 2020./2021.

Seminar se provodi u sklopu projekta "Znanje za održivo djelovanje" koji Zelena Istra provodi u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka Knin te osnovnim i srednjim školama na području Pule i Knina. Projekt se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinanciran je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.