Usavršavanje učitelja, nastavnika i stručnih suradnika za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja u školama, u sklopu projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama“

Large_education_sarena

Na zagrebačkom Sljemenu, u hotelu Tomislavov dom, sutra (21.kolovoza) započinje prvi od dva treninga za učitelje, nastavnike i stručne suradnike s područja od posebne državne skrbi, koji će u sklopu projekta „Novo doba ljudskih prava i demokracije u školama" od početka školske godine 2012./2013. sudjelovati u eksperimentalnom uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne i srednje škole. Radi se o projektu koji zajednički provode Mreža mladih Hrvatske, Centar za mirovne studije i GONG, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

U sklopu usavršavanja za nastavnike iz 4 osnovne i 2 srednje škole s područja od posebne državne skrbi, u kojim će se eksperimentalna provedba GOO-a znanstveno pratiti i vrednovati, predviđena su dva trodnevna treninga (52 radna sata), mentorstvo te razmjena iskustva u provedbi (umrežavanje). Osim njih, treninzima će prisustvovati još 15-ak nastavnika i stručnih suradnika iz srednjih škola s područja PPDS-a koje nisu uključene u eksperimentalnu provedbu, ali su pokazale visok interes i motivaciju za ovu temu.
Predloženo usavršavanje kod učitelja, nastavnika i stručnih suradnika potiče razumijevanje i usvajanje temeljnih vrijednosti demokratskog i aktivnog građanstva, samoosvješćivanje motiviranosti za rad na tim vrijednostima, razvoj temeljnih kompetencija - znanja, vještina i stavova za provođenje GOO-a prema njegovih 5 temeljnih dimenzija (politička, društvena, ljudsko-pravna, interkulturna, ekološka), praksu participativnog podučavanja u području GOO-a i osnaživanje za izradu izvedbenih kurikuluma te provedbu programa suradnjom svih dionika u školi te škole i lokalne zajednice. Treneri i gosti predavači bit će zaposlenici i članovi uglednih domaćih obrazovnih institucija i nevladinih organizacija: Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centra za mirovne studije i udruge Mali korak - Centar za kulturu mira i nenasilja iz Zagreba te Nansen dijalog centra iz Osijeka.


Za dodatne izjave dostupni su:


• Igor Đorđević, voditelj trenerskog tima za osnovne škole (Mreža mladih Hrvatske)
na br. mobitela 098630377
• Iva Zenzerović Šloser, voditeljica trenerskog tima za srednje škole (Centar za mirovne studije) na br. mobitela 0913300183

NAPOMENA: Ljubazno molimo sve televizijske i radijske ekipe koje budu htjele snimiti trening te uzeti izjave polaznika da unaprijed najave svoj dolazak Petri Pekica na br. 091 785 3882, kako bismo za njih osigurali prikladno vrijeme dolaska i sugovornike.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.