Tjedan globalnog obrazovanja 2021.: "Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!"

Large_untitled_design

Tjedan globalnog obrazovanja godišnja je svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a 2021. provodi se od 15. do 21. studenog pod motom „Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!“.

U globaliziranom svijetu, svi bi morali imati priliku učiti o povezanosti lokalnih i globalnih izazova, razumijeti njihovu međuovisnost, znati kritički razmišljati i aktivno djelovati u raznolikim okruženjima. Naš formalni obrazovni sustav nažalost svojim učenicima još uvijek ne pruža dovoljno mogućnosti za razvijanje globalne kompetencije time što ne polaže dovoljno važnosti na građanski odgoj i obrazovanje za sve učenice, a posebno zanemarujući njegovu globalnu dimenziju. S druge strane, građanima se kroz primjerice kroz javnu televiziju ili slične servise ne nudi dovoljno mogućnosti da se informiraju o svjetskim aktualnostima poput primjerice upravo aktivne konferencije COP26 o klimatskim promjenama čiji će dogovori utjecati na sve nas.

Tjedan globalnog obrazovanja godišnja je svjetska inicijativa za podizanje svijesti o važnosti razvijanja globalne kompetencije mladih, ali i drugih građana, a 2021. provodi se od 15. do 21. studenog pod motom „Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!“.

Tjedan je prilika da kroz različite aktivnosti formalnog i neformalnog obrazovanja, te akcije u zajednicama zajedno promislimo naš svijet, koristeći globalno obrazovanje kao alat za solidarnost i promjenu kojom možemo doprinijeti održivijem i pravednijem svijetu. Globalno obrazovanje prilika nam je da se kritički pozabavimo različitim globalnim izazovima koji utječu i na našu zajednicu poput klimatskih promjena, dostupnosti čiste vode, dostupnosti energije, hrane, zagađenju, ženskim pravima, radničkim pravima, vladavinom prava i ostalim temama koje su prioriteti Agende 2030. za održivi razvoj i Ciljeva održivog razvoja.

Iako bez podrške nadležnih institucija, svake se godine sve više škola i organizacija uključuje u aktivnosti Tjedna koji u Hrvatskoj koordinira Centar za mirovne studije. Što se sprema u Tjednu pogledajte u nastavku:

Organizator

Mjesto/vrijeme

Opis aktivnosti

Centar za mirovne studije, Društvo Humanitas

9.11. od 9:00 do 18:30, Ljubljana

Konferencija globalnog obrazovanja 'Schools as hubs of solidarity in local communities’ organizirana u okviru Erasmus+ projekta Build European Solidarity Today (BEST) za profesore

Centar za mirovne studije

22.11., online

Otvaranje prijava za program Mirovnih studija koji će ove godine biti u hibridnom modelu, dakle otvoren za polaznike iz cijele zemlje.

DOOR

17.11. u 18:00, online

Predavanje u sklopu DOOR obrazovne akademije. Predavanje koje će se održati u online formatu 17.11. u 18:00 voditi će mag.soc. Tomislav Cik. Na predavanju će biti predstavljeni rezultati nacionalno reprezentativnog upitnika o različitim temama koje se tiču stavova i mišljenja o okolišu, klimatskim promjenama, energetskoj tranziciji i energetskom siromaštvu, kao i o određenim

motivacijskim i bihevioralnim aspektima zaštite okoliša i pro-okolišnog ponašanja, te odnosa između ekonomije i održivosti.

Srednja škola Hvar

Tjedan globalnog obrazovanja, Hvar

Radionice i debate s učenicima vezane uz temu tolerancije, stereotipa i predrasude, posebno prema osjetljivim skupinama. Cilj je razviti toleranciju i uvažavanje prema svima, a u temu će uključiti i sugrađane kroz izradu letaka koji promiču toleranciju koje će dijeliti po gradu Hvaru.

Udruga za rad s mladima Breza

20.11. u 12 sati, online

Početak video kampanje: “U našem svijetu ima mjesta za zajedničke akcije!” koji zajednički potpisuju dionici iz raznih EU zemalja koji se profesionalno bave globalnim obrazovanjem i ciljevima održivoga razvoja u svojim lokalnim zajednicama i šire. Kampanja je namijenjena široj populaciji s ciljem osvješćivanja o važnosti i potrebi za provođenjem aktivnosti globalnoga obrazovanja u formalnom i neformalnom sustavu. Video će biti dostupan putem youtube kanala Udruge Breza od 20.11. u 12 sati.

Medicinska škola Osijek

17.11., Trg dr. Ante Starčevića, Osijek

Flash mob,  plesna koreografija na glavnom osječkom trgu u srijedu 17.11. Cilj je aktivirati mlade (prvi razred) za globalne teme i aktivirati ljude u lokalnoj zajednici za iste te teme: migracije, siromaštvo, ekologija, isključivanje pojedinih skupina ljudi, ljudska prava.

DKolektiv - organizacija za društveni razvoj

25.11. od 16:00 do 19:00; prostor "Društvenog ateljea"

Dvije aktivnosti:

1. Živa knjižnica "Aktivnim građanstvom do inkluzivne zajednice" - U živoj knjižnici će se zainteresiranim građanima predstaviti primjeri dobre prakse aktivnih građana koji svojim radom stvaraju tolerantniju, solidarniju i inkluzivniju zajednicu. Planirano je pozvati ukupno 6 gostiju iz lokalne zajednice.

2. Okrugli stol "Društveni atelje - stvaramo bolje društvo" - Nastavno na živu knjižnicu, zainteresirani građani su pozvani na moderirani okrugli stol u kojem inspirirani primjerima dobre prakse mogu samostalno ili u grupama predložiti buduće aktivnosti u Društvenom ateljeu, kao i uz podršku osoblja Društvenog ateljea te aktivnosti i provoditi tijekom 2021./22. godine. Ciljana skupina su osobe koje su iskazale interes za sudjelovanje u radu Društvenog ateljea (njih preko 70), volonteri i suradnici DKolektiva, ali i ostali građani. Cilj je afirmirati primjere dobre prakse, ali i okupiti i aktivirati skupinu aktivnih građana koji će kroz Društveni atelje skupa s timom DKolektiva pokušavati sustavno odgovoriti na potrebe zajednice organizacijom raznolikih aktivnosti.

Centar za mirovne studije (CROSOL), SLOGA, LAPAS

24.11. od 15:00 do 16:30; online

Online panel rasprava ‘It's our Planet, let's take action together!  Protecting Human Rights in Climate Crisis’. Fokus rasprave bit će na reperkusijama klimatskih promjena na ljudska prava, ali i na tome kako s mladima raditi na temama klimatske krize potičući ih na aktivan angažman u području.

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai

Centru za mlade Dubrovnik 16.11.
od 17h do 20h

Projekcija filma "The Social Dilemma" i rasprava (hibridno događanje - virtualno i fizičko) uz mogućnost gostovanja predstavnika Exposure Lab (producent filma) . Ciljna skupina su mladi i osobe koje rade a njima. Cilj je nakon produkcije školske verzije filma (prilagođenog za edukaciju) porkrenuti diskusiju o tome koliko društvene mreže oblikuju (neželjeno) naše ponašanje te što konkretno i uz koje alate možemo učiniti kako bismo smanjili (neželjeni) utjecaj na nas. Za kraj ćemo promisliti i potaknuti neke daljnje aktivnosti koje okupljeni mogu i žele poduzeti kako bi proširili svijest o prisutnom utjecaju društvenih mreža na naše stavove, odlučivanje itd te što možemo napraviti kako bi smanjili neželjene učinke a maksimizirali pozitivne aspekte društvenih mreža.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.