Tjedan globalnog obrazovanja 2020. u Hrvatskoj - “Ovo je naš svijet, pokrenimo promjene zajedno!”

Large_large_gew-visual_2020

Posljednjih nekoliko godina kraj je studenog rezerviran za promicanje koncepta globalnog obrazovanja kao odgoja i obrazovanja koje nas potiče da razumijemo svijet oko sebe u njegovoj kompleksnosti te da potaknuti vrijednostima ljudskih prava, osobito solidarnosti, podržavamo i pokrećemo akcije, inicijative, prosvjede za solidarnije i pravednije društvo. 

2020. godina i pandemija koja ju je globalno obilježila, više nam je nego ikad ukazala na globalne međuovisnosti, ali i važnost solidarnog djelovanja u okvirima permanentne krize. 

Javnim pozivom u Tjedan su se uključile organizacije i škole iz cijele Hrvatske - u Rijeci su učenici Prve riječke hrvatske gimnazije snimili video podrške kampanji “Moje mjesto pod suncem”, u Osijeku su mladi uz podršku udruge Breza učiti o filozofiji i argumentiranoj raspravi, u Zagrebu gradili međugeneracijsku solidarnost kroz program “Juniori za seniore”, a kroz online trening udruge DroNe mladi su mogli osmisliti svoje kampanje na temu globalnog obrazovanja. Cjelokupan program Tjedna možete vidjeti ovdje, a donosimo i zanimljivu brošuru za mlade o globalnom obrazovanju koja je nastala u procesu spomenutog online treninga udruge DrOne.

Centar za mirovne studije koordinirao je ovaj Tjedan te mu doprinio dvama aktivnostima -  online panelom “Ima li zemlje znanja bez globalnog obrazovanja?” i stručnim usavršavanjem nastavnica u okviru projekta „p.s. Pokreni solidarnost!“. Središnje pitanje online panela bilo je pruža li formalni odgojno-obrazovni sustav u Hrvatskoj učenicima okruženje i mogućnosti da se razviju u globalno kompetentne osobe s gošćama Anom Markočić Dekanić iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Helenom de Karinom iz Prve riječke hrvatske gimnazije i Lovorkom Bačić iz CMS-a, a snimka panela nalazi se ovdje

Aktivnosti u Hrvatskoj dio su šire kampanje koju koordinira Centar Sjever-Jug Vijeća Europe, a koja se svake godine obilježava kroz različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja te informalnog učenja u cijeloj Europi.

Sljedeće godine pridružite nam se i vi i ukažite na važnost odgojno-obrazovnog sustava usmjerenog na život u globalno povezanim, međuzavisnim i interkulturnim društvima te aktivan stav u borbi za ljudska prava, dostojanstvo i održivost.

U okviru Tjedna globalnog obrazovanja najavljeno je i predstavljanje novog priručnika Centra za mirovne studije - "Znanje za održivo djelovanje - od teorije do prakse" koji je nastao u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje“ koji se provodi u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a sufinanciraju ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

 

 

 


Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.