Građansko obrazovanje od vrtića do fakulteta

Large_good

Centar za mirovne studije u suradnji s Forumom za slobodu odgoja organizira panel “Provedba Građanskog odgoja od vrtića do fakulteta” u sklopu tradicionalne konferencije GOOD inicijative Hrvatska može bolje: Ima načina, kada ima volje, koji će se održati  1. lipnja od 10.30 do 11.30. u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Kroz naš rad u GOOD inicijativi zalažemo se za uvođenje kvalitetnog građanskog odgoja u obrazovni sustav, još od 2011., jer smatramo da je razvoj građanske kompetencije kroz obrazovanje ključan za izgradnju i njegovanje demokratskih vrijednosti u  društvu. 

U radu se vodimo Programom globalnog razvoja za 2030. (Agenda 2030) čiji ciljevi ističu važnost iskorjenjivanja svih oblika i dimenzija siromaštva što se prepoznaje kao najveći globalni izazov i osnovni preduvjet održivog razvoja. 17 ciljeva održivog razvoja Agende 2030 uravnotežuju tri dimenzije održivog razvoja: gospodarsku, društvenu i ekološku. Poseban fokus imamo na Cilj 4  koji govori kako je ključno do 2030. osigurati inkluzivno i kvalitetno obrazovanje i promovirati mogućnost cjeloživotnog učenja za sve, a podcilj 4.7. nalaže da države potpisnice 'Do kraja 2030. osiguraju da svi učenici steknu znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog razvoja, putem edukacije za održivi razvoj i održive stilove života, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, kao i za promoviranje kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici, poštivanja kulturne raznolikosti i doprinosa kulture održivom razvoju.' 

Model građanskog odgoja i obrazovanja koji zagovaramo obuhvaća različite dimenzije već nabrojane u ovom podcilju, a to su ljudsko-pravna, društvena, politička, interkulturna, ekonomska i dimenzija održivog razvoja, kao preduvjet za izgradnju cjelovite građanske kompetencije.

Na konferenciji ćemo čuti gdje smo na tome planu, kako se kroz obrazovnu vertikalu radi na izgradnji građanske kompetencije, a panelisti/ce su Katarina Turković Gulin (udruga SIDRO), Boris Jokić (IDIZ), Tomislav Reškovac (povjerenstvo za uvođenje GOO u zagrebačke škole),  Lana Golob (Upravni odjel za školstvo, Grad Rijeka) te Bojana Ćulum Ilić (FFRI).  

Konferenciju možete pratiti putem Facebook stranice GOOD inicijative

 

Panel je organiziran u okviru projekta "Build European Solidarity Today (BEST): Let's Replay the Fraternity Card!" koji je sufinanciran sredstvima Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Stajališta izražena u ovom panelu isključiva su odgovornost organizatora i ne odražavaju nužno stajalište Europske komisije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.