CMS se uključio u provedbu Građanskog odgoja u Zagrebu

Large_20220628_104747

Centar za mirovne studije se zajedno s GOOD inicijativom uključio i u provedbu Građanskog odgoja u Zagrebu.

Grad Zagreb odlučio je od od školske godine 2022./2023. uvesti građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost za učenike_ce u 26 osnovnih i 4 srednjie škole kojima je osnivač.

Radna skupina izradila je okvirni kurikulum za ovaj program naziva Zajednica aktivnih građana (ZAG
), a konzorcij sastavljen od članica GOOD inicijative, među kojima je i CMS, prošao je na natječaju za izvoditelje pripremnih seminara dizajniranih prema ovom programu. Druge članice konzorcija su Forum za slobodu odgoja, Gong, Hrvatsko debatno društvo, Dugine obitelji te Zelena akcija. 

Ciklus seminara krenuo je u lipnju sa uvodnim online predstavljanjem programa ZAG i plana ciklusa seminara, a potom je Centar za mirovne studije održao dva jednodnevna seminara "Ljudska prava i slobode kao vrijednosti u zajednici'' 28. lipnja, odnosno 29.lipnja za drugu grupu, što je bio prvi modul u ciklusu od 6 seminara za ukupno 47 zagrebačkih obrazovnih radnika_ca.

Seminari su održani u I. tehničkoj školi Tesla, kroz teorijske prezentacije i praktične aktivnosti približile smo sudionicama_ima razvoj ljudskih prava i suvremene izazove, relevantne dokumente i mehanizme zaštite, temeljne vrijednosti ljudskih prava i ključne sadržaje te njihovu obradu kroz rad u obrazovanju.

Ostali seminari će se odvijati u srpnju te rujnu i kolovozu, a nakon toga kreće primjena u školama uz podršku članica konzorcija koje će, prema ugovoru s Gradom, provoditi sa školama konzultacije i mentorstva kao podršku uvođenju izvannastavne aktivnosti ZAG te pratiti njihov rad.

Izuzetno nam je drago da se i naš najveći grad odlučio za podupiranje škola u razvoju građanske kompetencije učenica_ka kroz izvannastavnu aktivnost u svojim školama. Pionirski poduhvat u tom smjeru poduzeo je Grad Rijeka 2016. godine, a slijedili su 2018. Primorsko-goranska i Istarska županija te gradovi Sisak, Osijek, Labin, Poreč, Pula, Rovinj, Umag, Pazin te Opatija. a na to se 2019. odlučila i Krapinsko-zagorska županija.

Veseli nas ovaj trend širenja GOO-a, a CMS će, u sklopu svog rada u GOOD inicijativi, nastaviti rad na zagovaranju i podupiranju kvalitetnog uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja u naš školski sustav.

Kako nam je bilo u Sisku pročitajte ovdje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.