Centar za mirovne studije u Europskom tjednu održivog razvoja

Large_zagreb_tjedan_odrzivog_razvoja_plakattisak-page-001

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) ove se godine zbog situacije s Covid-19 pandemijom umjesto u lipnju održao u periodu od 18. rujna do 8. listopada.

Ovo je šesto obilježavanje Tjedna koji se fokusira na događaje i aktivnosti povezane s Globalnim ciljevima održivog razvoja (GCOR) u svrhu promoviranja koncepta održivog razvoja. ETOR koordinira ured Europske mreže za održivi razvoj (ESDN) u Institutu za upravljanje održivosti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Beču, a ODRAZ-Održivi razvoj zajednice koordinator je ove inicijative u Hrvatskoj.

Centar za mirovne studije po prvi se put ove godine svojim aktivnostima uključio u obilježavanje ETOR-a. 

U pripremu Europskog tjedna održivog razvoja kroz svoj rad na dizajnu vizuala, plakata i web vizuala  uključeni su učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju koji su nam predložili četiri različita vizuala za Tjedan. Europski tjedan održivog razvoja obilježili smo različitim aktivnostima s učenicima – u suradnji sa Zelenom akcijom 'odigrali' smo dva klimatska kviza kroz koje su učenici simulirajući globalne klimatske pregovore postati svjesni uzroka i posljedica klimatskih promjena te smo organizirali online panel o klimatskim promjenama za mlade „Budućnost na tankom ledu: online tribina za mlade“. O tome što je klimatska pravda, što nam donose klimatske promjene i kako se mladi u Hrvatskoj bore za klimu na tribini su govorili Nikola Biliškov (Znanstvenici za klimu), Hana Matović (Fridays For Future Hrvatska) i Teodora Beletić, profesorica i voditeljica eko odbora Gimnazije Pula. Tribina je vrlo dobro popraćena s više od 1700 pregleda na FB stranici CMS-a.

Osim rada s učenicima, prostor u ETOR-u dali smo i našim nastavnicima, profesoricama i suradnicima – za vrijeme trajanja Tjedna, poslali smo više od 100 tiskanih školskih kalendara baziranih na Ciljevima održivog razvoja zainteresiranim školama, a u partnerskoj je Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju 54 sudionika/ca kolektiva informirano o održivom razvoju i mogućnostima rada na MPT Održivi razvoj u nastavi, te izvannastavnim aktivnostima kroz predavanje dr. sc. Dražena Šimleše, bivšeg voditelja ekspertne radne skupine za razvoj kurikuluma međupredmetne teme Održivi razvoj.

Aktivnosti su promovirane na međunarodnoj stranici www.esdw.eu, a Europskom tjednu održivog razvoja rado ćemo se pridružiti i sljedeće godine!

Rad s učenicima i kolektivom Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju dio je projekta „Znanje za održivo djelovanje - aktivne škole u zajednici“ koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.