Edukacija odvjetnika o europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda

Large_echr_s_thumb

Cilj ovog projekta je povećati razinu zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj kroz uvođenje standarda Europskog suda za ljudska prava u nacionalno zakonodavstvo i pravnu praksu.

Cilju ćemo doprinijeti kroz povećanje kapaciteta hrvatskih odvjetnika da učinkovito primjenjuju standarde Europske konvencije pred nacionalnim sudovima tako i pred Europskim sudom za ljudska prava. Metodologija koju ćemo primjenjivati je razvijena od strane INTERIGHTS-a do sada je implementirana u nekoliko zemalja koje su pristupile Europskoj konvenciji, između ostalog, i u nama susjednim zemljama: Srbiji, i Crnoj Gori.
Program traje 18 mjeseci, a sastoji se od sljedećih aktivnosti: 5 seminara, nacionalne konferencije, posjeta Europskom sudu za ljudska prava, radionice o slučajevima polaznika i polaznica koji sadržavaju elemente kršenja prava zajamčenih Europskom konvencijom te stvaranja neformalne mreže polaznika i polaznica edukacije s ciljem povezivanja, razmijene iskustava i rada na pravnoj zaštiti ljudskih prava.
Prva četiri seminara sastoje se od predavanja međunarodnih stručnjaka o člancima Europske konvencije, predavanja domaćih stručnjaka o kompatibilnosti nacionalnog zakonodavstva i prakse sa standardima Europske konvencije, te praktičnih vježbi temeljenih na hipotetskim slučajevima u vezi s kršenjem ljudskih prava zajamčenih Europskom konvencijom. Peti seminar se u cijelosti sastoji od simulacije suđenja pred Europskim sudom.
Prva četiri seminara traju pet dana, a zadnji seminar (simulacija suđenja) traje sedam dana. Nacionalna konferencija traje dva dana, a na nju će osim polaznika biti pozvani i stručnjaci za Europsku konvenciju, te predstavnici sudstva i tijela državne uprave. Posjet Europskom sudu traje pet dana, a tijekom tog posjeta polaznici će slušati suđenja pred Europskim sudom i upoznati se sa njegovim službenicima. Radionici traje dva dana, a na njoj će stručnjaci za Europsku konvenciju raditi sa polaznicima na njihovim aktualnim slučajevima koji sadržavaju elemente kršenja Europske konvencije.
Pred kraj trajanja edukacijskog programa izraditi će se interaktvna webstranica na kojoj će se objavljivati informacije, praksa Suda i ostali relevantni materijali, a koja će biti i sredstvo komunikacije među odvjetnicima. Pored toga, objavit će se publikacija koja će sadržavati priručnike o člancima Konvencije i ostale korištene materijale.
Predavači/ce o standardima Europske konvencije su pravnici/ce INTERIGHTS-a, bivši suci/sutkinje Europskog suda, pravnici/ce zaposleni u Europskom sudu i odvjetnici/e sa iskustvom zastupanja stranaka pred Europskim sudom. Predavači/ce o kompatibilnosti hrvatskog zakonodavstva i prakse sa standardima Europskog suda bit će profesori/ce pravnih fakulteta, odvjetnici/ce i ostali eminentni stručnjaci/kinje iz Hrvatske

U programu sudjeluje 20 odvjetnika i odvjetnica motiviranih za rad na ljudskim pravima.

Održane su sljedeće aktivnosti:
•    Početak veljače 2008. Seminar o člancima 2 i 3 Konvencije
•    Početak travnja 2008. Seminar o člancima 5 i 6 Konvencije
•    Početak lipnja 2008. Seminar o člancima 8 i 14
•    Početak rujna 2008. Seminar o člancima 9, 10 i 11
•    Uspostava elektronske mreže
•    Početak studenog 2008. Simulacija suđenja
•    Siječanj 2009. Posjet Sudu

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.