Mural u čast hrabrosti zviždača

Large_razotkrivanje_1

U sklopu Razotkrivanja - (Un)decent exposure – kampanje za podizanje svijesti o važnosti zviždača u zaštiti sloboda i demokracjie, na Kući ljudskih prava u Zagrebu, umjetnik Miron Milić izradio je mural posvećen zviždačima i zviždačicama koji se bore protiv netransparentnosti, nezakonitih radnji, za slobodu medija i govora. Na taj način Centar za mirovne studije želio je ostaviti trajni znak i podignuti svijest javnosti o važnosti zviždača, ali i odati im priznanje. Kuća ljudskih prava u Zagrebu, izabrana je, jer u njoj živi i djeluje čak šest organizacija civilnog društva, koje se bore za ljudska prava, slobode medija i veću transparentnost.

Prvi mural posvećen zviždačima nastao je u Osijeku u znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je u ljeto 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, dok je mural na Kući ljudskih prava posvećen svima, privatnim osobama koje se odluče prokazati nepravdu, novinarima, udrugama, i ostalim borcima za ljudskih prava.

Zviždanje je postalo jedan od najsnažnijih alata građanskog aktivizma kojim se razotkrivaju povrede ljudskih prava, koruptivne prakse kao i kršenja temeljnih demokratskih principa od strane pojedinaca, organizacija ili vlada koje uživaju veliku društvenu moć – političku ili ekonomsku, a najčešće i jednu i drugu. Civilno društvo i odgovorni građani i građanke 21. stoljeća zviždanje sve više prepoznaju kao legitimnu metodu razotkrivanja društvenih nepravdi.

Istovremeno, čak i demokratske vlade drže zviždače na odstojanju te odgađaju donošenje zakona koji bi ne samo trajno zaštitio njihovu poziciju, već i omogućio i ohrabrio zviždanje u budućnosti. Radije se odlučuju za progon zviždača, negoli za njihovu zaštitu. Iako je javnost često na strani zviždača, još smo daleko od toga da zviždački neposluh integriramo u samu srž demokracije, kao što je to već slučaj s prosvjedima, peticijama, referendumima i drugim demokratskim metodama.

Upravo zbog toga te s ciljem podizanja kapaciteta novinara i udruga civilnog društva, Centar za mirovne studije organizirao je i niz predavanja i tribina koji su zamišljeni kao motivacija svima nama da jačamo vlastitu građansku hrabrost koja polako, ali sigurno postaje najmoćnije oružje u borbi protiv društvene nepravde. Također organizirana je i radionica digitalne sigurnosti, kako bi se podigli kapaciteti aktivista i novonaraza zaštitu od ilegalnog nadzora, primarno preko interneta. Također, kroz kampanju Razotkrivanje- (Un)decent exposure istaknuta je važnost donošenja zakona za zaštitu zviždača.

Ove aktivnosti provode se uz financijsku podršku Europske unije, u okviru IPA projekta „Geometar jednakosti“. Za sadržaj ovog materijala je isključivo odgovoran Centar za mirovne studije i ne može se smatrati službenim stavom Europske unije.

 

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.