Novi list: Žaljenje jer predsjednica nije spomenula antifašizam (20.2.)

Large_platfroma112_manja

Platforma 112, koja okuplja šezdesetak organizacija civilnog društva, zaželjela je predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović »uspješan rad od prvog do posljednjeg dana obnašanja ove važne funkcije«, piše Novi list 20. veljače 2015.

U otvorenom  pismu izražena je nada da će njena suradnja s Platformom 112 biti plodonosna i kvalitetna, a Grabar-Kitarović su pozvali da djeluje kao zaštitnica demokratskih standarda.

Nakon tih uvodnih želja uslijedile su i prve kritike Platforme 112 izrečene predsjednici Republike. Izražena je zabrinutost »odabirom nekih od Vaših najbližih suradnika«, ali nije poimence navedeno o kojim je suradnicima riječ. 

Izraženo je i žaljenje što su pri izboru uzvanika za inauguracijuprednost dobile osobe koje se procesuiraju zbog ratnih zločina, korupcije i prijetnji, a izostavljena je ravnateljica Spomen područja Jasenovac. 

Osim toga, žaljenje je izraženo i zato što u inauguralnom govoru GrabarKitarović niti jednom riječju nije spomenula antifašizam »premda je on jedna od izvorišnih osnova Ustava Republike Hrvatske« i neupitna vrijednost svih razvijenih demokracija.

Večernji list: Zabrinuti smo zbog nekih suradnika i uzvanika (20.2.)

U otvorenom pismu koje su organizacije civilnog društva okupljene u Platformu 112 jučer poslale predsjednici države, stoji i naglasak, da je i glasno negodovanje tijekom spominjanja dvojice bivših predsjednika bio primjer netolerancije, navodi Večernji list 20. veljače 2015.

Na kraju su poručili: "Uz ekonomski boljitak prema kojem nas želite voditi, nadamo da nećete zaboraviti promicati vrijenosti razvijene države.Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.