Azil i integracijske politike

Medium_sarene_price__naslovnica

Promocija slikovnice za djecu i odrasle Šarene priče

Centar za mirovne studije, Studij dizajna-Arhitektonski fakultet i Etnografski muzej organiziraju promociju slikovnice za djecu i odrasle s pričama prijatelja, novih i starih članova hrvatskog društva „Šarene priče“ u srijedu, 13. svibnja 2015. u 10 sati u Etnografskom muzeju u Zagrebu (Trg Ivana Mažuranića 14).

Medium_4

"Nisam znala da imigranti koji ovdje dođu zaista žele pomoći našem društvu i državi"

Prije nekoliko tjedana Centra za miroven studije ugostio je učenike  dviju osnovnih škola iz Dugava i Korenice s kojima se radilo kroz projekt 'Nasilje ostavlja tragove. Zvoni za nenasilje'. „Jedna je učenica rekla da smo joj u dva dana naše izvanučioničke nastave razbili tri predrasude: strah od invalida, azilanata i vjerovanje da su stanovnici Dugava gostoljubivi! Vi sigurno znate kakav je to užitak rušiti predrasude“, napisala je njihova učiteljica Dijana Zajec.

Medium-noimage

Iz nesigurnosti rata u nesigurnost Europske unije

Zagreb, 29. ožujka 2015. - Povodom nesreće koja se dogodila u petak na graničnom prijelazu Bajakovo, a u kojoj je smrtno stradao migrant iz Sirije, tri su osobe sirijskog državljanstva teško ozlijeđene te osam policijskih službenika lakše ozlijeđeno, Centar za mirovne studije želi iskazati žaljenje i sućut obitelji poginule osobe, te zabrinutost za sigurnost svih iregularnih migranata koji su ili će boraviti u Hrvatskoj.

Medium_ne_emo_institucije_koje_peru_ruke

Prijedlozi zakona koji uređuju prava stranaca i izbjeglica isključivi i represivni

Ministarstvo unutarnjih poslova RH poslalo je u veljači u javnu raspravu nacrte prijedloga dvaju zakona koji su vrlo bitni za uređenje prava i života stranaca, tražitelja azila i azilanata u Hrvatskoj – Zakona o strancima i Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti. 

Centar za mirovne studije, koji ima dugogodišnja iskustva na tom području, smatra da su oba zakona iznimno restriktivna te mogu imati nesagledive posljedice za ljudska prava stranaca. 

Medium_azil_ckt_fotka

Azil u Hrvatskoj – zaštita ljudskosti

Prvo u nizu predavanje o azilu u Hrvatskoj u okviru projekta “Dobrodošli – razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za izbjeglice” bit će u utorak 24. veljače od 20 sati u Centru za kulturu Trešnjevka. Predavanje "Percepcije azilanata u Hrvatskoj – univerzalna prava i lokalni problemi" održat će autor projekta profesor Saša Božić s Odjel za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. Partner u projektu je i Centar za mirovne studije (CMS).

Medium_imigranti-emigranti-evropska-unija-eu-europa-eu-jpg_660x330

CMS o kriminalizaciji migranata i represivnim odredbama u prijedlogu Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti

Novi nacrt prijedloga Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti (ZMPZ) uvodi niz novih rješenja i instituta. 

U CMS cijenimo i pozdravljamo određena rješenja i poboljšanja, međutim želimo izraziti zabrinutost zbog toga što ostavlja niz neriješenih pitanja, ne odgovara na niz problema koje su javljali prilikom primjene važećeg Zakona o azilu, te uvodi nove institute bez prethodnog usuglašavanja sa ostalim dijelovima sustava i bez potrebnog razrađivanja načina funkcioniranja. 

Medium_10711662_10152701070754350_1547841877_n

Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica - Poziv na prezentaciju

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje kampanje za uklanjanje prepreka u integraciji izbjeglica 'Okus doma' te prezentaciju poslovnih ideja izbjeglica i drugih osoba migrantskog porijekla u osnivanju kulinarsko-jezične zadruge. Prezentacija je ujedno i prezentacija rezultata projekta „Kvalitetni koraci ka integraciji izbjeglica“, a održat će se u Zagrebu, 24. veljače 2015. godine (utorak) u Europskom domu, Jurišićeva 1/1, Zagreb, s početkom u 9.00 sati

Medium_prince

Kako dobiti azil u Hrvatskoj

Prince Wale Soniyiki iz Nigerije dobio je azil u Hrvatskoj prije dvije i pol godine. Otada je angažiran na rješavanju problematike integracije izbjeglica. Radio je u Centru za mirovne studije. Lani je osnovao Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj.

Fade In je s njim porazgovarao o tome kako dobiti azil u Hrvatskoj.

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.