Uoči sastanka Europskog vijeća o migracijama: Hrvatska treba zauzeti čvrst stav i pokazati solidarnost

Large_doodle-faces

Uoči sastanka Europskog vijeća koji će se održati danas i sutra, 25. i 26. lipnja 2015., a na kojem će se raspravljati o pitanjima migracija zbog sve veće nestabilnosti u južnom susjedstvu Europske unije te rastućeg broja osoba koje pokušavaju doći u EU, Centar za mirovne studije (CMS) traži od Hrvatske da zauzme čvrst stav i odredi jasne kriterije preraspodjele izbjeglica.

Ključno je naglasiti kako se izbjeglica ne trebamo bojati, već ih prihvatiti solidarno, kao što smo i mi sami ne tako davno bili prisiljeni izbjeći u druge zemlje zapadne Europe u nadi za sigurnijim životom. CMS podsjeća i da je Hrvatska prije 20 godina imala iskustvo prihvata više od 500.000 izbjeglica i prognanika. S obzirom na to, Hrvatska bi trebala iskazati solidarnost i prihvatiti one osobe kojima je zaštita potrebna te osigurati pripremu i izgradnju kapaciteta za taj prihvat. Dodatno, Hrvatskoj će na raspolaganju biti i 6.000 eura po prihvaćenoj osobi kako bi joj se osigurala zaštita, a uz to i Fond za azil, migracije i integraciju (AMIF).

Hrvatska može iskoristiti i mogućnost osnivanja ad hoc Radne skupine, prema Migracijskoj politici RH, koja bi okupila predstavnike MVEP-a, MUP-a, kao i aktere civilnog društva koji sudjeluju u direktnom radu s izbjeglicama kako bi se što kvalitetnije pristupilo integraciji izbjeglica u hrvatsko društvo.

Osim toga, važno je podsjetiti kako je međunarodna obaveza omogućavanje zaštite osobama koje je ne mogu ostvariti u zemlji porijekla, te da vraćanje izbjegličkih brodova predstavlja kršenje Opće deklaracije o ljudskim pravima koja svakome garantira pravo boravka i kretanja unutar bilo koje države, pravo napuštanja svoje zemlje i traženja utočišta u drugim zemljama. 

Dodatno, o migrantskoj krizi u Europi bavi se i Agencija za temeljna ljudska prava koja je danas objavila i svoj godišnji izvještaj u kojem upozorava i apelira na članice EU da ponude više pravnih mehanizama za ljude kojima je zaštita potrebna. Više o izvještaju pročitajte ovdje.

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.