Smjernice za integraciju izbjeglica i iregularnih migranata u hrvatsko društvo

Large_hands

Slijedom donesenih politika na razini EU i obaveza koje je RH preuzela u vidu Europskog plana za upravljanje migracijama, a koje uključuju prihvat izbjeglica po modelu preseljenja i premještanja, Centar za mirovne studije pripemio je niz preporuka koje se direktno tiču izbjeglica koje će u Hrvatskoj boraviti; bilo u statusu tražitelja međunarodne zaštite ili osobe s odobrenom međunarodnom zaštitom.

Preseljenje (resettlement) je proces traženja međunarodne zaštite u kojem osoba boravi u jednoj zemlji, sam postupak traženja iste zaštite vodi se u toj istoj zemlji, a zemlja boravka je najčešće treća zemlja u kojoj osoba stječe pravo boravka na temelju mandatornog statusa koji odobrava UNHCR. Kada je osobi međunarodna zaštita odobrena, ona se seli iz zemlje u kojoj je boravila tokom trajanja postupka u treću zemlju boravka.

 

Premještanje (relocation) je dio zajedničkog sustava azila EU koji uključuje premještanje tražitelja međunarodne zaštite iz jedne zemlje članice EU u drugu zemlju članicu EU, čime druga zemlja članica postaje odgovorna za postupak traženja međunarodne zaštite.

 

Centar za mirovne studije pozdravlja odluku Europske komisije kojom su određene kvote preseljenja i premještaja izbjeglica – tražitelja azila iz Turske, Italije i Grčke, prema kojima bi Hrvatska trebala kroz dvije godine primiti određen broj izbjeglica. Ipak, izražavamo i zabrinutost zbog neuspostavljenog modela preseljenja i premještaja od strane Vlade RH. Naime, iako su odluke o preseljenju i premještaju donesene još u srpnju, odnosno rujnu 2015., a u srpnju je osnovana i Međuresorna radna skupina za provedbu odluke, do danas provođenje odluka nije započelo niti je donesen ikakav plan kojim bi se detaljnije utvrdili načini, kriteriji i rokovi preseljenja i premještaja te detaljni koraci integracije svakog pojedinog izbjeglice na temelju njegovih/njezinih potreba, ranijih iskustava te specifičnih odrednica poput obrazovnih kvalifikacija i slično.

 

U svrhu što skorijeg donošenja plana koji bi trebao biti kvalitetan, dugoročan i ostvariv, Centar za mirovne studije predlaže mjere kao doprinos kreiranju modela za preseljenje i premještanje izbjeglica u RH te kvalitetnog, dugoročnog i održivog sustava integracije koje možete pronaći ovdje.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.