Reakcija povodom ksenofobičnog članka o neregularnim migracijama na portalu Slobodne Dalmacije

Large_nitko_nije

Pismo Centra za mirovne studije glavnom uredniku portala Slobodne Dalmacije povodom ksenofobičnog članka o neregularnim migracijama objavljenog 30.01.2012.godine.

Poštovani,

30.01.2012.g. na vašem portalu je objavljen članak pod nazivom NA UDARU VIS I LASTOVO Šest tisuća policajaca branit će nas od invazije useljenika kojeg potpisuje novinar Gordan Zubčić. Objavljeni tekst na krajnje diskriminatoran, ksenofobičan i uvredljiv način obrađuje tematiku imigracije i imigranata te sugerira da se Hrvatska mora braniti od „invazije" Afrikanaca, Afganistanaca, Sirijaca itd. Nadalje tekst o samim izbjeglicama govori isključivo u negativnom kontekstu kao da se ne radi o ljudima koji zbog teških ekonomskih prilika, ratnog stanja ili progona bježe u druge države, već ih se predstavlja kao ilegalce kriminalce i nametnike koji će ugroziti našu (ionako labavu) infrastrukturu na otocima. Tekst indirektno diskriminira i na rasnoj osnovi; mada sam autor ne kaže izravno da je problem u tome da se radi o osobama druge boje kože ili vjere, ne možemo se ne upitati kako to da autor teksta nije nigdje prepoznao priliku da naši napušteni otoci dobiju nove stanovnike i time unaprijede populacijsku, socijalnu i ekonomsku sliku naših otoka. Upravo je vaš list vrlo često pisao o problemima depopulacije dalmatinskih otoka; zar nije upravo mogućnost integracije izbjeglica prilika za demografsku obnovu tih prostora?


Termini koje autor koristi kada govori o izbjeglicama su: „afrikanci" , ilegalci, pridošlice s pučine, neočekivane pridošlice, kandidati za nezakoniti prijelaz granice, te se služi opisima poput: uskoro bi se na udaru ljudi željnih boljeg života u EU-u mogli naći i pučinski otoci poput Lastova i Visa, iako naši škoji nikada neće biti na ciljniku "ilegalaca" poput talijanske Lampeduse, na koju nadiru tisuće Afrikanaca u samo jednom danu itd.
Zaista je nevjerojatno da upravo Hrvatska koja je stoljećima bila iseljenička zemlja i koja ima više stanovnika/vlastitih državljana ili njihovih potomaka u drugim zemljama diljem svijeta nego u vlastitoj na ovakav način tretira ljude koji iz istih razloga iz kojih su i naši sugrađani tražili bolji život u drugim zemljama, traže isto to za sebe. S pravom bi trebali očekivati da baš mi kao narod sa poviješću emigracije imamo barem malo više senzibiliteta za ljude koji se nalaze u istoj situaciji u kojoj smo i mi vrlo često bili.
Također, u tekstu se navodi kako „U takvom scenariju važnu će ulogu imati pripadnici Obalne straže i Pomorske policije koji će imati pune ruke posla s (ne)očekivanim pridošlicama, međutim, upitno je koliko će moći kvalitetno štititi hrvatsku, a ujedno i schengensku granicu na moru", smatramo kako je sasvim nekorektno iznositi projekcije velikog dolaska na dalmatinske otoke kada je ionako dolazak izbjeglica preko mora po dosadašnjoj statistici bio neznatan.


Smatramo da je izuzetno važno pisati o potrebi bolje pripremljenosti Hrvatske za prihvat izbjeglica; Centar za mirovne studije već godinama traži od Vlade RH da donese Integracijske politike koje bi omogućile bolji prihvat i naknadno integraciju osoba kojima se odobri boravak, azil ili privremena zaštita u RH. Međutim uvijek trebamo etično i u skladu sa vrijednostima zaštite ljudskog dostojanstva raspravljati o tim problemima.


Molimo vas da objavite ispriku svim osobama koje su se ovim tekstom mogle naći uvrijeđene, kao i svim stanovnicima Hrvatske koji su podrijetlom iz afričkih zemalja, blisko istočnih ili balkanskih zemalja kao i građanima/kama Republike Hrvatske koje podržavaju useljenje građana/ki drugih zemalja kao društveno i kulturalno obogaćenje naše zemlje.


Također vas obavještavamo da ćemo ovu predstavku poslati i na Novinarsko vijeće časti HND-a kako bi upozorili na ovakav način pisanja, te spriječili eventualne buduće neetične tekstove. Dodatno, primjer ovoga članka uvrstit ćemo u godišnje izvještaje Centra za mirovne studije o prisutnosti diskriminacije, rasizma i ksenofobije u medijima prema hrvatskim nedržavljanima.

S poštovanjem
Sandra Benčić
Programska voditeljica Centra za mirovne studije

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.