Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio mišljenje o slučaju Sahin Vicdan Özerdem ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću

Large-noimage

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić uputio mišljenje o slučaju Sahin Vicdan Özerdem ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću .

U nastavku...

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA

n/r ministra mr. sc. Orsata Miljenića

Dežmanova 10, 10000 ZAGREB

 

Predmet:      Sahin Vicdan Özerdem,

- mišljenje, daje se

Poštovani,

Predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja 30. su kolovoza 2012. godine posjetili Vicdan Özerdem u Zatvorskoj bolnici.

Iz razgovora s Vicdan Özerdem i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno čl. 33. Ženevske Konvencije o statusu izbjeglica, čl. 3. st. 1. i. 2. Europske konvencije o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava u predmetima donesenima temeljem opasnosti od povrede čl. 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (npr. Garayev protiv Azerbajdžana), članku 12. st. 1. t. 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, odredbama Zakona o azilu te drugih relevantnih propisa.

Pučki pravobranitelj stoji na stajalištu da bi Republika Hrvatska izručenjem Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

 

S poštovanjem,

PUČKI PRAVOBRANITELJ

Jurica Malčić

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.