POZIV NA PRESS KONFERENCIJU

Large-noimage

Pozivamo vas na press konferenciju o slučaju Vicdan Ozerdem koja će se održati 5.09. u 11:00 u Kući ljudskih prava, Selska cesta 112 c. Vicdan Ozerdem je druga po redu turska aktiviskinja koja je uhićena na teritoriju RH na temelju tjeralice turskog Interpola, usprkos činjenici da od 2005.g. ima status izbjeglice u Njemačkoj.

Vicdan Ozerdem je turska novinarka koja je tijekom devedesetih uhićena u Turskoj zbog sudjelovanja u demonstracijama protiv represije koju turska vlast vrši na slobodu govora, te je u Turskoj provela gotovo deset godina u zatvorima, tijekom čega je u više navrata bila brutalno premlaćivana i mučena, te podvrgavana vrlo teškim metodama mučenja poput elektrošokova i dugotrajne izolacije. 2005. godine Vicdan uspijeva dobiti azil u Njemačkoj gdje od tada živi zajedno sa suprugom i sedmogodišnjim sinom. Uhićena 25. srpnja 2012. tijekom posjeta Hrvatskoj, zbog raspisane tjeralice od strane turskog Interpola, na državnom prijelazu Metković, usprkos postojanju valjane putničke isprave za izbjeglice .
Na press konferenciji će o detaljima slučaja, sličnosti sa slučajem Bashak Sahin Duman, te problematici Interpolovih tjeralica kada se one zloupotrebavaju za politički progon od strane država koje dokazano i sustavno krše ljudska prava govoriti:
Tihomir Mišić, odvjetnik
Sandra Benčić, Centar za mirovne studije
Senka Sekulić-Rebić, psihologinja udruge B.a.B.e. i članica Nacionalnog preventivnog mehanizma za borbu protiv mučenja (Ured Pučkog pravobranitelja)
Ayten Arik, majka Vicdan Ozerdem
(tursko-hrvatski prijevod osiguran)

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.