Okrugli stol "Afirmacija integracijske politike i prakse u lokalnoj zajednici"

Large_fotka_za_web

Dana 19.06.2012. godine organiziran je okrugli stol "Afirmacija integracijske politike i prakse u lokalnoj zajednici" u suradnji Centra za mirovne studije i UNHCR-a. Cilj okruglog stola bio je potaknuti razvoj integracijskih politika i prakse u gradu Zagrebu na temelju analize dosadašnjih praksi i izazova s kojima su se angažirane institucije i organizacije suočile.

Okrugli stol sastojao se od dva dijela: rasprave o integracijskim politikama lokalne samouprave i primjerima integracijske prakse u lokalnim zajednicama.
U prvom dijelu govorile su predstavnice UNHCR-a, Odjela za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Ministarstva socijalne politike i mladih, načelnica Sektora za djecu i podršku obitelji i Centra za mirovne studije. Raspravu je otvorila Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije koja je predstavila ciljeve okruglog stola te najnoviju publikaciju Centra za mirovne studije koja se tiče upravo integracijskih politika i praksi u sustavu azila u Republici Hrvatskoj (publikaciju možete pronaći u prilogu ovog teksta).
Riječ je zatim prepuštena sugovornicama okruglog stola.
Jasna Barberić (UNHCR) predstavila je dosadašnji rad UNHCR-a u Republici Hrvatskoj uz razne primjere dobre prakse, napomenuvši kako "integracija započinje u Kutini" (misleći pritom na integraciju izbjeglica te Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini).
Snježana Puškadija (Odjel za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba) prezentirala je socijalnu politiku grada Zagreba, s konkretnim naglaskom na izbjeglice odnosno azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom, te navela dosadašnja iskustva Odjela za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.
Dubravka Marušić (Ministarstvo socijalne politike i mladih, načelnica Sektora za djecu i podršku obitelji) govorila je ispred novoosnovanog Ministarstva te navela što im je sve u planu upravo po pitanju integracije izbjeglica u Republici Hrvatskoj.
Julija Kranjec (Centar za mirovne studije) govorila je o radu Centra za mirovne studije u području azilnih politika, spomenula je primjere dosadašnjeg direktnog rada s izbjeglicama, kako CMS-a samostalno, tako i u suradnji s drugim institucijama i organizacijama.

Drugi dio programa odnosio se na primjere integracijske prakse u Lokalnim zajednicama, te su u tom dijelu govorile Selma Muhić Dizdarević (Karlov Univerzitet, Prag, Republika Češka) i Martina Horvat (Osnovna škola A. Cesarec, Zagreb).
Selma Muhić Dizdarević sa sudionicima okruglog stola podijelila je eška iskustva u pitanju integracije izbjeglica, manjina i stranaca.

Zaključak okruglog stola jest taj da je Republici Hrvatskoj potrebna kvalitetna integracijska politika koja će izbjeglicama osigurati kvalitetan početak novog života u novom društvu.

 

Preporučite članak:

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.